Eвродепутати против докладите за България и Румъния | webcafe.bg
newscafe

Eвродепутати против докладите за България и Румъния

Webcafe.bg, по БТА
16.03.2016, 14:16 (обновена 16.03.2016, 15:33)
Емил Радев

Корупцията има не само в България и Румъния - това бе основният аргумент на участниците в дебата

Европейски депутати от различни цветове и държави поискаха наблюдението върху съдебната система и вътрешния ред над България и Румъния или да отпадне, или да бъде наложено над всички страни-членки. Това стана на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

По-късно предстои дискусия по темата, организирана от представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС в ЕП, часове след като Съветът на Европа похвали напредъка на Румъния за борбата с корупцията по високите етажи на властта, а на България препоръча „политическа консолидация" и повече усилия.

Механизмът за сътрудничество и проверка, резултат от който са редовните доклади на Европейската комисия, бе наложен при присъединяването на България и Румъния преди 13 години, но все по-усилено се налага версията, че Букурещ ще се освободи от наблюдението през следващата година.

Емил Радев от ГЕРБ отбеляза, че с досегашните доклади 13 пъти България е подложена на дискриминационно отношение, тъй като проблеми с корупцията и върховенството на закона съществуват в много други държави в ЕС. Според него механизмът се използва за политически цели, пречи за приемането на България в Шенген и не съдържа ясни показатели.

Той се обяви за въвеждане на общ механизъм за всички държави в ЕС. Според Ангел Джамбазки наблюдението на Брюксел нарушава националния суверенитет и не помага за преодоляване на проблемите.

Единствено Моника Маковей, лицето на румънската съдебна реформа, защити механизма.

„Проучвания показват, че мнозинството искат наблюдението да продължи. Политиците не харесват механизма, но реформите са в полза на обществото. Политиците не искат да бъдат обвинявани и разследвани, имуществото им да бъде отнемано - самозащитават се, нямат интерес да приемат и прилагат законодателство срещу собствените си интереси", обобщи тя.

Сънародникът й Траян Унгуреану (ЕНП) защити тезата на организаторите против с метафора: "Посланията в докладите звучат като "Подобрявате се, но още не е достатъчно; красиви сте, но не сте Мис Вселена".

Според британския евродепутат Джефри ван Одрен (Европейски реформатори и консерватори) има и други държави в ЕС, които имат проблеми с корупцията и правовия ред. Същата позиция застъпи германската му колежка Биргит Зипел от групата на ПЕС.

„Трябва да разширим кръгозора си, може би е необходим постоянен механизъм за целия ЕС", предложи тя.

Социалистката Илиана Йотова напомни, че в последните 4 години докладите за България нямат резултат, а Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) изтъкна, че те могат да се ползват за „отклоняване на вниманието от важни процеси" в Европа.

Oще: бсп  българия и румъния  вътрешен ред  герб  доклади на европейската комисия  доклад на европейска комисия  дпс  европейски доклади  емил радев  илиана йотова  мария габриел  моника маковей  правосъдие  правосъдие в румъния  румъния  съдебна система 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани