Никола Филчев за политическото "ходатайство" | webcafe.bg
newscafe

Никола Филчев за политическото "ходатайство"

Webcafe.bg
26.04.2015, 10:51 (обновена 26.04.2015, 10:58)
никола филчев

Снимка: © Прокуратура на РБ

По думите на Никола Филчев всички политици от прехода са говорели само за "ходатайство" с него, а зад гърба му са гледали "да го смачкат"

Бившият главен прокурор (1999 - 2006) Никола Филчев каза в интервю, че всички президенти, премиери и министри на вътрешните работи, с които е работил, с малки изключения, до един са идвали при него за "ходатайство" за "разни случаи", което той определя като "срам и позор" за "държавното ръководство".

"Говорят с главния прокурор само за ходатайство, това съм запомнил за 7-годишния ми мандат", заяви Филчев пред БНТ.

Той уточни, че през това време "зад гърба ти гледат да те смачкат, събират компромати,а и ако няма такива, ги създават, за да те оклеветят".

"Работил съм с двама президенти, 3-4 премиери и колко министри на вътрешните работи, не мога да си спомня. При тези контакти с малки изключения, нито един не ми е говорил как да направим правосъдието по-ефективно, всички са ми ходатайствали за разни случаи: "Той е много добро момче, ако може малко да му помогнем". Това са разговорите, срам и позор, държавното ръководство".

Филчев се изказа още и по темата за съдебната реформа, която според него "има две страни - да се реформира администрацията, управлението на съдебната система. Тя се администрира, управлява от ВСС и от МП".

Следователно, подчерта Филчев, първият въпрос е да се реформира ВСС, а вторият по-важен аспект на съдебната реформа, е да се реформира самото правосъдие, същинската му част - съдебната дейност на съд, прокуратура, следствие, а "за това изобщо не се говори", което бившият главен прокурор намира за "голям недостатък на сегашната реформа, която се прави".

"Министърът е много важна фигура, той е моторът на съдебната реформа, министър ръководи ВСС, който пък управлява по административните работи съдебната система", смята Филчев.

Той мисли, че това трябва да бъде сериозен човек с 20-30 г. опит, който знае какво прави.

"Един истински министър на правосъдието беше Васил Гоцев, отличен юрист, учен, след него при всеки министър на правосъдието се казва: е по-лошо не може да бъде и всеки следващ го опровергаваше", бяха думите на бившия главен прокурор.

 

Oще: бивш главен прокурор  институции  министерство на правосъдитето  министри  никола филчев  пемиери  политици  правосъдно министерство  преход  прокуратура  съдебна реформа  съдебна система  филчев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани