Бойко Борисов се застъпи за съдебната реформа на Христо Иванов | webcafe.bg
newscafe

Премиерът се застъпи за съдебната реформа на Христо Иванов

Webcafe.bg
02.04.2015, 23:20 (обновена 02.04.2015, 23:39)
Бойко Борисов в парламента

Министър-председателят използва страницата си във Facebook, за да изрази подкрепата си към проекта на ЗСВ, изготвян от Христо Иванов.

Премиерът Бойко Борисов декларира пълна подкрепа за промените в Закона за съдебната власт, изготвяни от правосъдния министър Христо Иванов. По-рано днес стана ясно, че Цветан Цветанов, заедно с група от 15 депутати от ГЕРБ, е внесъл изненадващ законопроект, който предвижда по-големи правомощия за главния прокурор Сотир Цацаров, но и разделяне на ВСС на съсловни колегии, без да се разпуска съветът в настоящия му състав и без да се избират нови членове.

"И двата лансирани досега законопроекта инкорпорират позиции, застъпвани от настоящия състав на ВСС и от ръководството на прокуратурата. Проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, има за цел да осигури много по-широк фронт на съдебна реформа. Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа". Така правосъдният министър Христо Иванов коментира предлаганите от Цветанов промени.

Той подчерта, че промените в Закона за съдебната власт са само началото на реалната реформа в сферата на правосъдието.

„В деня, в който с огромно мнозинство беше избрана новата главна съдебна инспекторка, и в който народните представители си оспорват първенството при реорганизацията на ВСС, една наистина сериозна съдебна реформа изглежда възможна. Екипът на Министерството на правосъдието ще продължи да работи за това с удвоени сили", каза Иванов.

Министър-председателят използва страницата си във Facebook, за да изрази подкрепата си към проекта на ЗСВ, изготвян от Христо Иванов.

„Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!", написа Борисов.

В края на януари Народното събрание прие актуализираната стратегия за съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър Христо Иванов.

Там също се предвижда разделяне на ВСС, кадровия орган в съдебната система, така че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи - от колегия на прокурорите и следователите.

При настоящия вид на ВСС механичното разделение изглежда невъзможно поради неравномерното разпределение на съдиите и прокурорите във ВСС, както и поради факта, че в него членуват и юристи извън съдебната система (адвокати, бивши депутати), номинирани от парламентарната квота.

Oще: бойко борисов  борисов  висш съдебен съвет  всс  главен прокурор  закон за съдебната власт  законопроект  министерството на правосъдието  правосъдие  прокуратура  сотир  сотир цацаров  съдебна реформа  христо иванов  цацаров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.