ЦИК отсъди, че няма нарушение в Исперих | webcafe.bg
newscafe

ЦИК отсъди, че няма нарушение в Исперих

Webcafe.bg
03.10.2015, 13:30 (обновена 03.10.2015, 13:50)
дпс открива предизборната си кампания в исперих

Снимка: © https://www.facebook.com/presscenterdps

ЦИК ще глоби председателя на ДПС Лютви Ахмед Местан за агитация на турски език

По време на предизборния митинг на ДПС в Исперих не е нарушено българското изборно законодателство, отсъди Централната избирателна комисия (ЦИК) по повод на сигналите, които постъпиха в комисията след разпространението на запис на изпълнението на песента „Кой уши байряка", посветена на Райна Княгиня.

Вторият куплет на песента беше изпълнен и на турски език.

Сигнали до ЦИК изпратиха от ПП "ВМРО - Българско национално движение", Съвета за електронни медии (СЕМ) и 41 народни представители, начело с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

От направената от ЦИК служебна проверка се е установило, че изнесените в трите сигнала факти "отговарят на истината", но не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП „ВМРО - Българско национално движение", че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания, е мнението на ЦИК.

Нарушението е другъде - по време на своята реч в Исперих, председателят на ДПС Лютви Ахмед Местан е преминал в своята реч от български на турски език и е отправил към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници. На турски също така той е посочил и датата, на която очаква тази подкрепа - 25 октомври 2015 година - деня на произвеждането на тези избори, уточняват от ЦИК.

ЦИК оправомощава председателя на комисията да състави акт за установеното нарушение на Лютви Ахмед Местан, се казва още в съобщението. Той следва да бъде глобен.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Oще: дпс  исперих  лютви ахмед местан  лютви местан  предизборна агитация  райна княгиня  централна избирателна комисия  цик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани