Николай Младенов: Перфектната буря в Близкия Изток заплашва мира | webcafe.bg
newscafe

Николай Младенов: Перфектната буря в Близкия Изток заплашва мира

Webcafe
21.04.2017, 14:27 (обновена 21.04.2017, 17:49)
николай младенов

Снимка: © https://www.facebook.com/nmladenov

Истинското лице на Близкия Изток не са варварите, а тези, които се борят срещу тях

Специалният координатор на ООН в Близкия Изток Николай Младенов изнесе доклад във връзка със ситуацията в Близкия Изток по време на тримесечния открит дебат на Съвета за сигурност относно случващото се в региона. Представяме ви доклада със съкращения:

Днес перфектна буря е обхванала Близкия Изток и продължава да заплашва международния мир и сигурност. Милиони са разселени в най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам. В много държави обществата са разделени на етнически и религиозен принцип. Недържавни агенти са поели контрол над територии, а терористичните атаки се разпространяват, безразборно атакувайки цивилни от всякакъв произход и вероизповедание.

В самото начало аз отдавам почит на безбройните жертви на тези безсмислени актове на насилие и призовавам международната общност да покаже пълния си и непоколебим ангажимент, за да победи терора и подбуждането му; да подкрепи умерените сили срещу екстремизма, да разплете гордиевия възел от политически, икономически и външни сили, които водят до безброй конфликти в Близкия Изток.

Развитието на Арабско-израелския конфликт продължава да резонира в региона.

Палестинският въпрос остава мощен символ и раздиращ вик, който лесно бива присвояван и експлоатиран от екстремисти групировки. Краят на окупацията и реализирането на двудържавно решение няма да разреши всички проблеми в региона, но докато конфликтът продължава, той ще продължи да ги подхранва.

Спорадичното насилие продължава през последните седмици; петима палестинци и двама израелци бяха убити в различни актове на насилие. Сред жертвите има и двама палестински тийнейджъри, застреляни от израелските сили за сигурност край Рамала, както и британка, убита от палестинец в Йерусалим. През март Израел одобри създаването на ново решение и обяви 240 акра за „държавна земя" насред окупираната палестинска територия. Тези ходове допълнително подкопават териториалната близост на бъдещата палестинска държава на Западния бряг. [...]

Междувременно Хамас продължава да затяга желязната си хватка около Газа, формирайки административен комитет, виждан от мнозина като директно предизвикателство към легитимното палестинско правителство.

[...]

Междувременно международната общност трябва да прави повече, за да бъде солидарна със съседните на Сирия страни, увеличавайки помощта и споделянето на товара, основните причини за разселването трябва да бъдат адресирани чрез политическо решение на продължаващия конфликт.

В Сирия дефицитът на демокрация, систематичната репресия и масовите нарушавания на човешки права - включително от правителството, което носи основното задължение да защитава човешките права на всички граждани в страната - се комбинират с продължаващия конфликт, за да създадат плодородна почва за сектантска поляризация, радикализация и ревностен екстремизъм. Един от най-значимите начини за съдействие, което можем да окажем, за да победим терористичните организации като ИДИЛ и фронта Ал Нусра, е да постигнем цялостно и надеждно политическо решение на сирийския конфликт и политически преход към приобщаваща, демократична и дейна държава. Подобен изход би помогнал и да се насърчи по-обединен международен отговор на тероризма.

Фокусирам се върху последните данни за предполагаема употреба на химически оръжия в Сирия. Ако бъде потвърдено, това отвратително действие би било сериозно нарушаване на международното право и би значело заплаха на международните мир и сигурност. Това е сфера, в която Съветът за сигурност има водеща отговорност, и изразявам надеждата си, че може да се обедини, за да изпрати силно колективно послание: извършителите на подобни атаки ще бъдат подведени под отговорност.

[...]

В Ирак силите за сигурност, подкрепени от международната коалиция срещу ИДИЛ, имат напредък по отношение възвръщане на контрола си над Мосул. Приветствах усилията на правителството на Ирак да подсигури и възстанови разрушените райони и да отбележи напредък в процеса на национално помирение.

Това ще има водещо значение за лишаването на ИДИЛ от легитимност, достъп до ресурси и подкрепа.

В региона социалното изключване и маргинализацията, основно - в райони на продължителни и неразрешени конфликти, създава плодородна почва за надигането на агресивен екстремизъм.
Обединението по етническа и религиозна линия, помирението и справедливото споделяне на ресурси помагат за лекуването на рани и изолирането на екстремисти.

Изброените терористични организации и други недържавни агенти, включително въоръжени групировки като Хизбулла, процъфтяват в климата на слабо управление и незачитане на човешките права, който се разпространява в района.

Около 30 000 чуждестранни бойци на тероризма от над 100 държави членки [на ООН] са пътували до Близкия Изток през последните години, за да се присъединят към подобни групи. Тяхното присъствие във все по-разширяващи се територии, заедно с натрупването на ресурси и въоръжение представлява увеличаваща се заплаха за регионалния и международния мир и сигурност. Някои чуждестранни бойци вече са се завърнали в родните си държави, разпространявайки насилието в своите общности.
Хуманитарното и социално влияние на конфликтите в Близкия Изток е катастрофално.

В Сирия стотици хиляди са загинали от 2011 година насам и приблизително половината от населението е разселено. Над половин милион сирийски бежанци са регистрирани от Върховния комисариат на ООН за бежанците, като близо 3 млн. души има в Турция, над един милион в Ливан и над 650 000 в Йордания, което води до огромно социо-икономическо и културно напрежение в тези общества.

В Ирак днес има над 334 000 разселени в резултат от боевете в Мосул, а повечето от тях са живели две години под варварското управление на ИДИЛ. Благодарение на интензивните усилия на правителството и хуманитарните партньори, операциите се провеждат в крак с увеличаващите се нужди, но възможностите са на предела си.

В Йемен, най-бедната държава в Близкия Изток, ситуацията продължава да се влошава, като 18.8 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ, включително шокиращия брой от 10.3 милиона, които имат нужда от незабавна помощ.

Над 2 млн. души са разселени по света и над два милиона деца са остро недохранени.
Призовах Съветът за сигурност и всички заинтересовани страни да направят всичко по силите си да защитят и пощадят цивилните от бруталните ефекти на тези конфликти, както изисква международното хуманитарно прави.

[...]

В заключение потвърждавам думите на генералния секретар Гутереш, че регионът изисква увеличаване на дипломацията за мир.

Страните-членки, особено чрез обединен Съвет за сигурност, трябва да приемат водеща роля, включително чрез ускоряване на изпълнението на съотвените резолюции на Съвета за сигурност.
В днешния свят не може да има оправдание за тероризма, нито за прославата на онези, които го извършват. Но без справедливост, достойнство и защита на човешките права, обществата ще продължат да се делят и да предоставят плодотворна почва за екстремистите.

За тази цел трябва да се обърне внимание на уязвимостта на държавите. Правителствата трябва да отговорят на легитимните нужди на своите народи за социалното разбирателство и помирение. Това е първата линия на защита срещу екстремизма. Усилията да подсилим умерените гласове и да изградим религиозна толерантност трябва също да бъдат подкрепени. Деленията в рамките на региона оставят вратата отворена за външни влияния и манипулации, отглеждат нестабилност и сектантски борби.
Мултилатералните подходи и сътрудничеството са необходими, за да се справим с взаимосвързаните конфликти, трансграничните хуманитарни въздействия и насилствения екстремизъм.

Завършвам, напомняйки на Съвета, че зад изображенията на варварство, зад шокиращите статистики за човешко страдание, милиони се бият всеки ден не само за своето собствено оцеляване, но и за истинската хуманна същност на своите култури и общества. Те са истинските лица на Близкия Изток и трябва да направим всичко по-силите си, за да им помогнем да победят.

Oще: webcafe  анализи  бизнес  близкия изток  българия  доклад  забавление  коментари  лайфстайл  ливан  медии  николай младенов  новини  оон  палестина  палестински въпрос  политика  развлечение  сирия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 22.04.201709:16

Николай Младенов: Перфектната буря в Близкия Изток заплашва мира
============================

Я гледай ти, какъв завой!....
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 22.04.201701:05

Тоя боклук друго говореше, когато САЩ подпалваха региона.Или когато събираше умерените канибали в Правец.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани