Българската позиция за ситуацията в Македония | webcafe.bg
newscafe

Българската позиция за ситуацията в Македония

Webcafe.bg, агенция Фокус, БНР
10.05.2015, 18:30 (обновена 10.05.2015, 19:16)
бойко борисов

Службите ежечасно докладват за ситуацията, каза премиерът Борисов във връзка със ситуацията в Куманово, Македония. Освен него се изказаха и вицепремиерът Меглена Кунева, и лидерът на ДПС Лютви Местан

"Македония ни е много скъпа и важна. Службите ежечасно докладват за ситуацията. Сега е по-спокойно. Изразихме позицията през Министерството на външните работи. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Дал съм пример какво се прави, ако има недоверие поради една или друга причина, или вмешателство в едно правителство, след това народът сам си връща доверието", бяха думите пред журналисти на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със ситуацията в град Куманово, Македония.

Той добави, че в Македония се е стигнало до тези жертви, заради раздорите и проблемите в страната и затова е много важно да има политическа стабилност.

"Изключително тревожно е случващото се в град Куманово, Македония, защото е само на 60 км от българската граница", коментира за агенция "Фокус" и заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Тревога според нея има и защото в нашия регион има натрупване на конфликти, а това не може да не се отрази.

"Това е Близкият Изток, ние сме през една граница с Турция, която е близо до този конфликт, едно море ни дели и от конфликта в Украйна. Тоест регионът, специално Западните Балкани вместо да напредват по пътя на обединение и интеграция към ЕС, всъщност има ясни сигнали, че се събуждат призраците от миналото", смята тя.

Меглена Кунева обясни, че политиката на ЕС по отношение на ситуацията в Македония е разгледана на Съвет по общи въпроси на 21 април, преди конфликтът да ескалира.

"Смятам, че ЕС и Съветът ще се придържат към израз на загриженост по повод на влошаващата се обстановка в страната, ще се вземе разбира се отношение и по-конкретно в областта на върховенството на закона", допълни тя.

Лютви Местан, лидерът на Движението за права и свободи от своя страна заяви, че събитията в македонския град Куманово актуализират българския етнически модел.

По думите му този модел на толерантност е алтернативата на гражданските конфликти, съобщи БНР.

"Надяваме се политическата криза в Македония да се овладее час по-скоро, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт. Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония. Това е проблем на балканския регион, това е проблем на целия Европейския съюз. А големият урок от случващото се в Куманово е и за нас, българските политици. Ние трябва да запазим българския етнически модел, гражданския мир като най-ценният капитал на нашата родина Република България", подчерта Местан.

Oще: webcafe  албания  анализи  бежанци  бизнес  бойко борисов  българия  забавление  коментари  конфликт  куманово  лайфстайл  лютви местан  македония  медии  миглена кунева  новини  политика  развлечение  сърбия  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 10.05.201522:02

За съжаление нито президентът, нито премиерът са политици, отговарящи на високите изисквания към отговорностите с които са натоварени...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани