КС ще разгледа 3 от въпросите за референдума на Слави | webcafe.bg
newscafe

КС ще разгледа 3 от въпросите за референдума на Слави

Webcafe.bg
07.06.2016, 15:29 (обновена 07.06.2016, 15:41)
Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към Народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Оспорените от президента въпроси са за броя на депутатите, дистанционното гласуване и избора на ръководство на полицията

Конституционният съд допусна разглеждане по същество на искането на президента за установяване на противоконституционност на три от въпросите от референдума на Слави Трифонов. Росен Плевнелиев отправи искането си на 27 май във връзка с решението на Народното събрание от 12 май за провеждане на национален референдум по 6 въпроса.

Оспорените от президента въпроси са:

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В мотивите на президента е записано, че не бива да се допуска заобикаляне на Конституцията чрез възможността всяко едно Народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

Oще: въпроси  държавно управление  конституционен съд  конституция  народно събрание  парламент  референдум  референдум на слави трифонов  росен плевнелиев  слави трифонов  съд 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 08.06.201614:45

Допускането някой да разглежда дали е допустимо си е своего рода цензура.Не забравяйте че конституционните съдии не са богове а обикновени хора със своите човешки слабости.Референдумът е мнение на суверена а не тълкуване на персони които нямат божествен произход.А щом искат да тълкуват значи нещо ги притеснява.Звучи човешки а не божествено нали?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

1 theo | 07.06.201621:52

"... възможността всяко едно Народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление."
==================================

Тук някой май се опитва да си прави свободни съчинения по картинка.

Броят на народните представители няма връзка с ФОРМАТА на управление, а само с количественото й изражение. Щеше да е вярно, ако въпросът беше "Подкрепяте ли държавното управление на България да се промени от парламентарна република на президентска република (федерация, кралство, хаганат, султанат и т. н.)"
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани