Пробив за пенсионната реформа | webcafe.bg
newscafe

Пробив за пенсионната реформа

Webcafe.bg
20.05.2015, 12:08 (обновена 20.05.2015, 12:49)
бойко борисов след среща със синдикатите и работодателите в министерски съвет

Снимка: © webcafe.bg

Пенсионната реформа се запътва за одобрение в парламента

Пенсионната реформа получи зелена светлина след преговори между правителството, бизнеса и синдикатите. Въпреки първоначалните заплахи от протести и последлания разнобой сред управляващите, все пак служителите в сектора за сигурност ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца, като възрастта ще расте до 55 години.

Миньорите ще могат да се пенсионират на 45 години при съкращения или ликвидация, но няма да имат право, както досега, да се върнат отново в мината и получават едновременно заплата и пенсия. След навършване на 55 години те не могат да бъдат назначавани отново.

Остава основната идея на социалния министър Ивайло Калфин възрастта за пенсиониране да расте плавно до 65 години - за мъжете до 2029 г., а за жените - до 2037 г.

Компромисите няма да доведат до промяна на планираните повече приходи в общественото осигуряване, коментира премиерът Бойко Борисов, който домакинства срещата. Според сметките осигуровките за пенсия и безработица трябва да нараснат с 4,5% през следващите 12 години, за да постъпват повече средства в НОИ.

Половин милиард лева повече ще постъпят до края на 2018-та година във Фонд "Пенсии" от това, че вноската ще се увеличава с по 1% през 2017-та и 2018-та година. Бизнесът приема този ангажимент, но според Димитър Бранков от Българската стопанска камара, се очакват още решителни стъпки в реформата.

Там влиза още промяна на системата за ранно пенсиониране, както и на отпускането на пенсии за инвалидност. Лидерът на КНСКБ Пламен Димитров обобщи, че след 10 години размерът на пенсиите ще нарасне с минимум 40 на сто.

„На нас не ни се иска този баланс, който постигнахме, да стане обект на безпринципна политическа търговия в Народното събрание", коментира президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов и обяви, че започва серия от преговори за подкрепа на пенсионната реформа с политическите сили в Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов обеща ГЕРБ да подкрепи промените и призова останалите партии да го направят.

Oще: бойко борисов  възраст за пенсиониране  ивайло калфин  кнсб  кт подкрепа  миньори  пенсии  пенсионна реформа  полицаи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани