Ясен Тодоров е отстранен от Антикорупционния съвет | webcafe.bg
newscafe

Ясен Тодоров е отстранен от Антикорупционния съвет

Webcafe.bg
24.06.2015, 14:33 (обновена 24.06.2015, 14:43)
ясен тодоров

Снимка: © БНТ

Само две седмици след като беше назначен, Ясен Тодоров беше отстранен със служебна промяна в правилника на Антикорупционния съвет

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров беше отстранен от Националния съвет по антикорупционни политики само две седмици след като беше излъчен за негов член от квотата на съдебната власт.

Отстраняването става с формална промяна в наредбата за съставянето на Антикорупционния съвет - вместо "представител на ВСС" вече в него ще влиза по право главният съдебен инспектор. Така Теодора Точкова ще заеме позицията на Ясен Тодоров, когато съветът заработи.

Промяната на състава на най-новото звено за борба с корупцията идва само месец след като то беше създадено с постановление на Министерски съвет като част от стратегията на вицепремиера Меглена Кунева.

Ясен Тодоров беше следовател в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, като работеше в икономическото отделение и в специализираното звеното за борба с корупцията и финансово-данъчните измами. Възпитаник е на ВИПОНД към МВР.

Той стана член на Висшия съдебен съвет през 2012 г. като кандидат на ПП "Атака" от парламентарната квота.

Тодоров беше един от членовете на ВСС, които активно участваха в безпрецедентното отстраняване на Камен Ситнилски от съвета, като защитаваше спорната процедура по дисциплинарното му наказание.

Той е един от основните критици на предложенията на Министерството на правосъдието за съдебната реформа, като твърди, че промяната на конституцията в частта за ВСС не може да бъде направена без свикване на Велико Народно събрание и обвинява Христо Иванов в "опит за овладяване на съдебната власт" чрез "вкарване на палячовци" в съвета.

Oще: атака  висш съдебен съвет  всс  главен съдебен инспектор  инспекторат  камен ситнилски  следовател  следствен отдел  софийска градска прокуратура  теодора точкова  ясен тодоров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани