Москов: Ваксината "Пентаксим" е безвредна | webcafe.bg
newscafe

Москов: Ваксината "Пентаксим" е безвредна

Webcafe.bg, Агенция "Фокус"
20.01.2016, 13:22 (обновена 20.01.2016, 20:10)
министърът на здравеопазването петър москов в народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) заяви, че другата ваксина, дарение от Турция - "Еувакс" - против хепатит, е забранена за употреба

Министърът на здравеопазването Петър Москов категорично отрече петвалентната ваксина "Пентаксим", дарение от Турция, да е забранявана или опасна, както се заговори последните дни. Темата се ожесточи особено след излъчването на репортажа на Валя Ахчиева по БНТ, който първоначално беше спрян.

Изнесената информация в последните дни в различни медии, че петвалентната ваксина за задължителна имунизация на новородените деца "Пентаксим" не отговаря на никакви критерии - е лъжа, заяви министърът в отговор на журналистически въпрос след заседнието на Министерски съвет днес.

"Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии за петвалентната ваксина "Пентаксим", която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, че не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа", бяха неговите думи.

Министърът гарантира, че задължителните ваксини "Пентаксим", дарени от Турция, са напълно безвредни за децата:

"Гарантирам на българските родители, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни, за да бъде използвана в България и ЕС. Още повече, че тази ваксина се използва в най-много европейски държави".

Скандалът с ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" започна от журналистическо разследване на Валя Ахчиева, което беше безпрецедентно спряно за излъчване от ръководството на БНТ. В някои медии вчера се появи твърдение, че след проверка, прокуратурата е спряла от употреба ваксината "Пентаксим", която е дарение от Турция. Причината била, че тя не е одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Вчера държавното обвинение и ДАНС са започнали проверка по бартера (документално става дума две насрещни дарения) с Турция за ваксини, по информация на здравното министерство.

Днес Върховна административна прокуратура (ВАП) съобщи на интернет-страницата си, че  е извършила проверка по реда на надзора за законност във връзка с ваксините, получени от Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации.

"ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината Еувакс Б не е разрешена за употреба в страната", съобщиха от прокуратурата.

"Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Установено е, че и понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки", гласи прессъобщението на Прокуратурата.

"Проверката беше съсредоточена по отношение на другата ваксина "Еувакс" - против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие. Тя не е била част от задължителния имунизационен календар. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на проверка", уточни по-рано Петър Москов.

Москов поясни, че проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а е съвместна с него, за да се удостовери по различни анонимни сигнали, че ваксината не е опасна.

Вижте изявлението на министъра:

Според здравния министър зад скандала седят "икономически интереси", които преминават "границата не просто на политическото, но и на човешкото".

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата им. Това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото", бяха неговите думи.

Той обясни, че "Пентаксим" е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било и в предишните години.

"Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин "Пентаксим" не е забранена и няма как да е", повтори Москов.

Във връзка с това защо предаването на журналистката Валя Ахчиева, която направи разследване за тази ваксина, е спряно, Москов обясни, че няма никакво отношение към спирането му.

Припомняме, че през месец май с Решение на Министерски съвет № 373/28.05.2015 год., изменено с Решение № 663/31.08.2015 год., бяха одобрени проекти на Споразумения за дарения между Правителствата на Република България и на Република Турция като основа за водене на преговори.

Като резултат от Решението на 16.06.2015 г. в Анкара е сключено Споразумение за дарение между Правителството на Република Турция и Правителството на Република България, съгласно което Турция дарява на България 100 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца (ваксина срещу дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш, инактивиран полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б - адсорбирана) и 100 000 дози рекомбинантна ваксина срещу вирусен хепатит тип Б.

Oще: бнт  ваксинация  ваксини  валя ахчиева  дарение от турция  еувакс  здравен министър  здравно министерство  имунизация  министър на здравеопазването  пентаксим  петър москов  турция  хепатит 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

1 sizif | 20.01.201622:22

****та ви. Сина ми от такава ваксина е с аутизъм. И помага ли държавата- не , амма хич. И на ТЕЛК не ходим вече, защото им е спусната директива за намаляване на броя болни. Да, ама как ще обясните тези данни- 1999 година изхарчените он населението пари за лекарства са по- малко от 1 милиард, а сега са повече от 3 милиарда. И това е само върха на айсберга. По малките градове и села не са и диагностицирани. В "Александровска болница" клиника св. Никола се записваш за 6 месеца напред за преглед . Мразя ви . Убийци
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани