Урок по журналистика с Меглена Кунева | webcafe.bg
newscafe

Урок по журналистика с Меглена Кунева

Webcafe.bg
09.03.2016, 17:37 (обновена 11.03.2016, 10:26)
Меглена Кунева

Снимка: © Sofia Photo Agency

Интервюто на Кунева бе анонсирана като разговор с популярна в Брюксел фигура от най-бедната и нещастна държава в ЕС, която се намира на фронтовата линия на миграционната криза и действа с железен юмрук

България подкрепя европейското споразумение с Турция за миграционния проблем, но също така и оградата по сухопътната граница, коментира вицепремиерът Кунева в предаването Hardtalk на BBC.

Така тя отговори на въпроса на водещия Стивън Сакър дали правителството не си противоречи от една в строежа на ограда, а от друга в подкрепата за споразумение, което премахва визовия режим за турски граждани и ускорява преговорите за присъединяване на Анкара.

Бившият европейски комисар посочи, че за да стане член на ЕС, Турция трябва да изпълни всички европейски критерии, а либерализирането на визите определи като "стъпка в правилната посока". "Това много ще помогне на турското общество и в същото време ще направи Европа по-чувствителна към нуждите на Турция", коментира Кунева.

*

- ... Ще се придържа ли сега България към квотата, която й е отредена от европейските държави?

- ... Напълно осъзнаваме нашата отговорност. Да, вече обещахме, след като квотата система започне да се обсъжда, че ще поемем нашия дял.

- Много е интересно това, което казвате, защото миналия септември, ако съм прав, в ЕС се заговори за колективно споделяне на тежестта за 160 000 бежанци, които да се разпределят между държавите - членки на ЕС. България се съгласи на 1600 души.

- Да, това е делът на България.

- Колко всъщност сте приели?

- За съжаление тази система на разпределение не работи много добре...

- Вие сте приели само двама. Двама.

- Да, така е, но това е въпрос на желание от страна на бежанците.

- Чудя се, честно казано, дали това споразумение си струва хартията, на която се написано, след като държава като вашата казва „Да, да, ще приемем нашата квота", но историята на последните месеци подсказва, че нямате намерение да изпълните това.

- Не става дума за намерения, а за изпълнение на ангажиментите, които сме поели. Но как да накараме хора, които много искат да отидат в Швеция или Германия, да дойдат в България...

Вицепремиерът смята, че езиковата бариера и икономическото състояние са основните спирачки, тъй като бежанците предпочитат Германия или Швеция.

Водещият напомни на Кунева случая с убития бежанец от Афганистан край Средец, както и доклади на неправителствени организации, според които българската гранична полиция третира мигрантите много лошо. Според Кунева за събитията край Средец са инцидент, а не убийство. Тя изтъкна, че всички подобни случаи се разследват.

*

- Има ли елемент на ислямофобия, ксенофобия в правителствения отговор на миграционното предизвикателство? Вашият премиер Бойко Борисов казва: „Аз съм уплашен, хората са уплашени, защото в крайна сметка ние сме християни, а те са мюсюлмани".

- Премиерът би трябвало да говори открито с хората в България за техните тревоги. Някои части от обществото може би имат такива опасения. По-добре да говори премиерът, отколкото някой популист.

- Не е ли опасно да се легитимира такъв език? Българската православна църква говори, че миграционната вълна прилича на инвазия, а в същото време става дума за влезли около 30 000 бежанци, като само малка част от тях са получили право да останат в България... това е нон сенс.

- Живеем в медийно общество. В момента, в който си пуснат телевизора и видят, че бежанците идват, инцидентите в Кьолн, Австрия или Македония, хората остават с усещането, че всичко това се случва почти в домовете им. Имаме популистки партии в България, както навсякъде в Европа. Заставам зад това министър-представителят да бъде открит за проблемите и страховете на хората. Това означава да се изправим срещу страховете и да решим проблеми.

- Уплашена ли сте?

- Според мен е доста плашещо е, че досега Европа..

- Страх ли ви е от това, че няколко хиляди мюсюлмански бежанци идват във вашата държава? Мислите, че това е страшно.

- Не става дума за това. Според мен може да е страшно това да не можем да задържим контрола върху нашата и европейска граница.

*

Кунева изтъква, че сме добри съседи с Турция, което водещият репликира с "И затова строите телена ограда".

Според нея България строи ограда по границата с Турция, защото не може да осигури жива сила за охрана през 50 или 100 метра. Кунева припомни, че страната е поела ангажимент да пази външните граници на съюза и опроверга обвиненията, че граничните полицаи масово измъчват, ограбват и заплашват мигрантите.

„Става дума за легалните и нелегалните мигранти. На фона на всички тези терористични заплахи, не ме разбирайте погрешно - не казвам, че мигрантите са терористи или нещо, което се приближава до този термин. Но трябва да бъдем бдителни, защото заедно с хората, които търсят безопасно убежище, могат да дойдат и тези, които искат да направят нещо лошо", допълва тя.

Oще: hardtalk  европейски съюз  ес  квоти на бежанци  меглена кунева  миграционен натиск  прием на бежанци  прием на турция в ес  турска граница 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.03.2016, 10:44

8 ofliuh | 11.03.201610:57

Радвам се, че Кунева е била на това интервю..
и не защото и симпатизирам на позицията като политик или я харесвам като човек. Просто поне е минала школовка за поведение и ораторство. Кой политик от 240те представители щеше да представи външната ни политика без да изпадне в безкрайно ъъъкане и щеше поне да се опита да обори доводите на репортера.

Представете си само позицията на държавта ни можеше да е в устата на някое изкуфяло старче или Волен или Боко. Как смятате, че щеше да протече тогава разговора... ако въобще щеше да се случи такъв.. "фърст пар гут, секънд парт нот со гут"... "съм таймс уин съмтаймс люн". най - вероятно отговорите щяха да са тотално извън орбита без връзка с действителния свят...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2016, 13:43

7 vayk | 10.03.201613:54

BBC със сигурност са инкасирали най-ниския рейтинг в цялата си история.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.03.2016, 12:45

6 Демонин Барджазид.1073105506087562 | 10.03.201612:47

за пръв път ще кажа,че Кунева много добре се справи с този неприятен,меко казано журналист,който имаше за цел да се заяжда с госта и да дезинформира публиката си....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

5 goni | 10.03.201612:06

Защо трябва да има граница, ако тя не се охранява?! Който иска да влезе в Европа може да го направи съвсем легално през контролно-пропусквателните и пунктове! В Европа влязоха около 1млн. мигранти само миналата година без да се спази какъвто и да било закон! Ама, при тях било много зле! И сега какво и при нас да стане още по-зле! И стига с глупостите че Европа не може да си охранява границите! Ако, тя не може никой не може! Меркел ще се пържи в собствената си маз! Тя докара Съюза до разпад! Е, поне с това остане в историята!Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 10.03.201611:24

А бе, тази жена, Кунева, нали я избраха за министър на образованието? Що не си го гледа, ами тръгнала интервюта дава за мигранти и Турция? А може би само тя от министрите владее английски достатъчно, за даде въпросното интервю. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

3 bludniq_sin | 10.03.201610:07

Таковал съм ти хардтолка! Не я харесвам куневица, но се е опитала да излезе от ситуация. 1) Не можем да накараме насила никой мигрант да остане в страната (а повечето от нас и не искаме) 2) Ситуацията в турция е пряка заплаха за националната сигурност на страната затова не само ограда трябва - ами следва като бонус към оградата да минираме отново нашата част след оградата - по този начин всеки който иска легално да подаде документи за получаване на бежански статут ще следва да се яви на съответното КПП и да направи това.

Толкова е просто! А на хардтолкър и и тн - един влажен среден и да се оправят!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 15:29

2 FBInspector | 10.03.201609:45

Е затова предаването е Hard talk, а не Беновска пита...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2014, 17:55

1 jordani | 10.03.201607:38

Е какъв беше урокът ? Аз разбрах, че журналистите в ВВС са не по-коректни и не по-малко заядливи от Сашо Диков, например.

Прекъсване на събеседника, неглижиране на отговорите му, задаване на въпрос заради самият въпрос, а не заради отговора му, смяна на посоката на разговора, ако полученият отговор не пасва на предварителният сценарий и да продължавам ли...

Гледах го с BBC iplayer (за който иска www.ukipvpn.com, освен ако не е на мъгливият остров) за да съм сигурен, че не коментира нечий авторски прочит.

Още в първите 20 сек: Q:Are you happy... R:Nobody is happy... Q:You don't actually to be happy...
Водещият като маниер ми прилича на Коритаров, той е такъв заядлив и не комуникативен.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани