"Не подкрепям никого": РБ иска спешна промяна на Изборния кодекс | webcafe.bg
newscafe

"Не подкрепям никого": РБ иска спешна промяна на Изборния кодекс

Webcafe
13.10.2016, 18:50 (обновена 13.10.2016, 18:54)
Радан Кънев

РБ: "Промените в Изборния кодекс бяха приети в условията на парламентарна суматоха. Вероятно поради невнимание в напрегнатата обстановка, в текста на изменения Изборен кодекс е допуснато тежко противоречие с нормите на Конституцията на Република България"

Депутатите от Реформаторския блок Гроздан Караджов, Петър Славов и Иван Иванов внесоха проект за спешна промяна на Изборния кодекс.

Причината е свързана с двусмислието около въвеждането на т.нар. отрицателен вот или "Не подкрепям никого" в бюлетината.

В приетия преди няколко месеца Изборен кодекс, тези гласове се обявяват за действителни - но се изключват изрично от броенето на бюлетините, които определят победителя от изборите.

При окончателното гласуване на Кодекса именно Реформаторите настояваха за този запис, като тогава мотивацията им беше, че включването на гласовете "Не подкрепям никого" в избирателната активност ще доведе до изкуствено повишаване на бариерата от 4% за парламентарните избори.

Така в методиката за определяне на резултатите от изборите за президент беше записано:

"Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 ("Не подкрепям никого"), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Нито един от депутатите обаче не обърна внимание, че този текст не само противоречи на конституцията (според която изборният резултат се определя на базата на всички действителни гласове, а не само на част от тях), но и дава скрито преимущество на първата политическа сила.

Едва сега тримата депутати от РБ предлагат от текста на Методиката да отпаднат думите "с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7".

"Промените в Изборния кодекс бяха приети в условията на парламентарна суматоха. Вероятно поради невнимание в напрегнатата обстановка, в текста на изменения Изборен кодекс е допуснато тежко противоречие с нормите на Конституцията на Република България", се казва в мотивите на вносителите от РБ.

Дали изобщо ще се стигне до обсъждане и гласуване на предлаганите спешни промени - не е ясно, тъй като Парламентът се разпусна във ваканция до 4 ноември.

По настояване на БСП и ДПС утре все пак ще се проведе извънредно заседание, но точките в дневния ред не включват предложението на Реформаторския блок.

Остава все пак опцията текстът да бъде атакуван пред Конституционния съд - възможност, която може да бъде задействана от 1/5 от народните представители или от президента.

Oще: бариера  ваканция на депутатите  гласуване  изборен кодекс  избори  конституция  народно събрание  не подкрепям никого  парламент  президентски избори  противоконституционен текст  рб  реформаторски блок  спешни промени 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 14.10.201614:41

Сетила се Мара та втасала.Затова ги наричат риформатори.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани