Борисов видя некоректно поведение в ситуацията с Овергаз | webcafe.bg
newscafe

Борисов видя некоректно поведение в ситуацията с Овергаз

Webcafe.bg, по в. "Труд"
01.01.2016, 19:27 (обновена 01.01.2016, 19:40)
премиерът бойко борисов по време на среща с американската търговска камара

Снимка: © government.bg

"Не мразим Русия, но младите предпочитат САЩ и ЕС"

Премиерът Бойко Борисов обвини в некоректно поведение ръководството на "Овергаз" заради забавянето с прехвърлянето на доставките към "Булгаргаз".

В първия си публичен коментар по темата - в новогодишно интервю пред главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков - Бойко Борисов заявява, че до 20:30 ч. на 31 декември са водени спешни преговори между българските оператори и "Газпром", "за да намерим правилното решение".

"Оставам на анализаторите като вас да преценят защо беше направено и коректно ли е да се изчака 31 декември 6 и 30 ч вечерта (вечерта, в която "Овергаз мрежи" се договори с "Булгаргаз" за предоставяне на газ до края на януари, б.р.). Тогава нормалните хора са със семействата си и се подготвят да отиват при близки и роднини. Някои можеше да са отишли в провинцията", коментира Борисов.

Премиерът твърди, че "се е знаело" за предстоящото спиране на доставките от "Газпром експорт" до частното дружество и още преди дни "бяха казали да прехвърлим договора на частния оператор към държавния, докато си оправи проблемите, които има с руснаците", без да уточнява откъде е дошла препоръката.

"Така и стана. Най-малкото, с което бих квалифицирал това поведение, е некоректно", казва Борисов.

От "Овергаз" обаче твърдят, че до ден-днешен липсва официално писмо от Русия за отказ на доставки на природен газ по предварително заявените количества. Руската страна не е изпратила и предварително известие за прекратяването на подаването на гориво до "Овергаз Инк".

В интервюто си за в. "Труд" Бойко Борисов обръща специално внимание на отношенията между България и Русия, като многократно подчертава, че Южен поток щеше вече да е реализиран, "ако не ни бяха спретнали пуча", имайки предвид протестите, довели до оставката му на 20 февруари 2013 г.

"Паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да... да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява", заявява той.

Борисов не споменава имена на конкретните заинтересовани лица от оскъпяването на проекта. Изборът за строителство на газопровода се падна на консорциум между руската "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко и пет български фирми в дружеството "Газпроект Юг", част от които гравитираха около тогавашната КТБ.

По думите му заместителят на "Южен поток" ще бъде довеждането на руски газ до бъдещия разпределителен център "Балкан". Борисов добавя, че към него ще се присъединят и вътрешните залежи от Черно море, както и интерконекторът с Гърция.

По отношение на турската реверсивна връзка той казва, че очаква преди всичко "да се решат проблемите на Нагорни Карабах", за да може да мине азерски или туркменски газ през Турция.

Изграждането на интерконектора с Турция беше една от приоритетните точки при гостуването на Ахмет Давутоглу в София преди 2 седмици.

"В Русия нищо не правят случайно"

На въпроса: "Путин пусна календар с вашето куче, това какъв жест е?", Борисов отговаря по следния начин: "То има и текст от няколко реда. Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес".

"Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора. Така че ние може да си направим извода, че трябва да сме в ЕС и в НАТО и в същото време да пазим отношения с нашия исторически приятел през годините – Русия", обяснява още министър-председателят.

Oще: балкан  бойко борисов  газова мрежа  газов хъб  газпром  газпром експорт  овергаз  русия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 04.01.201613:26

Борисов, на кого ги говориш тия неща???
Ти си руска марионетка подскачаща под ръцете на Путин!
Жалък клоун!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.07.2015, 08:18

1 Ал | 02.01.201618:20

За пореден път Борисов прави плонжове пред руснаците. Не е ли крайно време да разбере първо, че е българин и второ - България не е руска губерния, а е пълноправен член на ЕС и НАТО.
   

оценка

+2 -2