Очаквано Местан оглави новата партия ДОСТ | webcafe.bg
newscafe

Очаквано Местан оглави новата партия ДОСТ

Webcafe
10.04.2016, 17:40 (обновена 10.04.2016, 17:56)
лютви местан при учредяването на партия дост

Снимка: © webcafe.bg

Бившият председател на ДПС Лютви Местан беше избран за председател на новосформираната пария ДОСТ с пълно единодушие по време на учредителния конгрес на партията. Той беше и единственият кандидат за поста. Снимка: Лютви Местан учреди партия ДОСТ в края на февруари с инициативен комитет от 150 души

За председател на новосформираната пария ДОСТ ("Демократи за отговорност, свобода и толерантност") с пълно единодушие беше избран Лютви Местан. Учредителният конгрес на партията се проведе в зала 3 на НДК, като присъстваха 1103 делегати.

Според новия устав Местан, който беше и единственият кандидат за председателското място, ще може да заема поста за два мандата.

По време на конференцията, той беше представян от Хюсеин Хафъзов като "нашия естествен лидер".

Заместник-председателят на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ, заяви, че ДОСТ ше бъде един от най-здравите мостове за развитието на отношенията между България и Турция.

"Най-важната цел на сънародниците ни в България е да съхранят идентичността си и да живеят в благополучие, без да бъдат подлагани на дискриминация", коментира тя.

Според нея в много области проблемите на българските турци продължавали да стоят нерешени.

Тя изтъкна, че Местан е лидер, следващ неотклонно евроатлантическата ориентация, което било в интерес на всички в България.

Сеянкайъ подчерта, че след свалянето на руския самолет на 25 ноември 2015 г. на територията на Турция, Местан заявил принципна позиция, а България следва да застане на страната на Турция.

Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл святата дума "мамо" и каква вяра изповядва в Създателя, заяви лидерът на новата партия Лютви Местан.

Сред присъстващите в залата бяха както депутати, така и гости от изселническите организации в Турция. Турският посланик Сюлейман Гьокче също беше сред гостите на учредителния конгрес на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Местан обяви, че създава нова партия и съобщи, че името ще бъде ДОСТ на 9 февруари, 2016. В края на февруари, бившият председател на ДПС събра инициативен комитет от над 150 души в София, с което учреди партията. Преди две седмици Местан замина на обиколка в Турция, където беше приет от премиера на Турция Ахмет Давутоглу.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани