Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите | webcafe.bg
newscafe

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите

Webcafe
02.02.2017, 17:06 (обновена 02.02.2017, 19:04)
румен радев

Снимка: © Президентство

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за концесиите. Той направи изявление пред медиите, в което посочи, че законът е приет в последните часове на 43-ото Народно събрание с минимално мнозинство.

"Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики. Предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения. Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност", каза Радев, цитиран от Фокус.

По думите му възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

Искането да бъде наложено вето върху закона бе отправено от синдиката КТ "Подкрепа", според които не е имало обществен дебат по законопроекта, а това създава съмнения за нещо нередно.

Те призоваха Радев да върне закона в Народното събрание.

Синдикатите поискаха още да се обърне внимание на въпроса със субсидията на Национална компания "Железопътна инфраструктура", която в сегашния си размер не осигурява нормалното функциониране на системата.

За вето призова и обединението около Радан Кънев "Нова Република", което подчертава, че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при „подходяща" икономическа обосновка, защото не бе прието предложението за залагане на ограничение за максималния концесионен срок.

Oще: закон за концесиите  концесии  кт подкрепа  народно събрание  парламент  президент  президентство  румен радев  синдикати 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.