Албания се предаде, признава българите за малцинство | webcafe.bg
newscafe

Албания се предаде, признава българите за малцинство

Webcafe
12.10.2017, 07:40 (обновена 12.10.2017, 07:49)
Албанският парламент

Снимка: © Wikimedia Commons

След натиск от София, Албания добави ромите и българите в проектозакона за защита на малцинствата

След като в края на миналия месец Албания лансира проектозакона за защита на малцинствата в страната, в който българското бе пропуснато, сега след дипломатически натиск от София Тирана ще признае официално съществуването на българско малцинство на територията си, предава "Фокус".

Първоначално в одобреният от парламентарна комисия проектозакон включваше изброени македонци, власи, черногорци, сърби, бошняци и египтяни.

Във финалния вариант вече са добавени ромите и българите, за да станат признатите групи общо девет.

Непризнаването на българско малцинство породи недоволство от страна на властите в София, които смятат десетки хиляди албанци, живеещи в районите на Гора, Голо бърдо и Преспа, за етнически българи, особено като се има предвид факта, че много от тях имат и български паспорти. Исторически изследвания също доказват българския произход на определени общности в Албания.

Темата провокира и вниманието на премиера Бойко Борисов, който получи уверение от колегата си Еди Рама, че Албания ще защити правата на етническите българи.

Реакцията на София бе посрещната с остро противопоставяне от страна на македонски НПО-та в Албания, както и външният министър Дитмир Бушати.

По думите на македонският активист Васил Стерьовски, изказани по време на дискусии в парламентарната комисия миналата седмица, в Албания няма българско малцинство и исканията за признаване на такова са част от проекта "Велика България".

Общата теза на македонските активисти беше, че всъщност българите в Албания са на практика македонци.

Според местното издание Albanian Daily News мнението на външния министър се е променило "под натиск" от България и предвид исторически факти, което е довело и до промяна в текста на проектозакона.

Заглавието на информацията в този сайт е "Албания се предаде, признава българите за малцинство".

Законът за националните малцинства е едно от изискванията на ЕС към Тирана, за да продължи пътят на Албания към членство в съюза.

Oще: албания  българи  българско малцинство  дипломатически натиск  дипломация  малцинства 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 12.10.201713:02

Браво на бате Бойко за упражнения натиск. Знае той къде да натиска, където поддава.
Прави са македонските НПО-та, българите са всъщност македонци. Понеже македонците са всъщност българи.
Освен синонимните българи и македонци признават и синонимните египтяни и роми. Кой е натискал за тях, Египет и Рим ли? А циганско малцинство няма ли в тая Албания?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

1 saturass | 12.10.201712:31

ще признаят че има българско малцинство много ясно, по-добре е от другия вариант ''македонско малцинство'' да не споменавам че хич не се обичат меко казано
   

оценка

+0 -0