Рашидов мисли за пенсия след мандата | webcafe.bg
newscafe

Рашидов мисли за пенсия след мандата

Webcafe.bg
13.03.2015, 09:26 (обновена 13.03.2015, 10:01)
Вежди Рашидов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Българските турци бяха в „Трудови войски“ - построиха панелния социализъм, сега строят тухлената демокрация

Културният министър Вежди Рашидов мисли за пенсия. "Нека не си правим илюзии, аз съм на 64 години. Това е последното ми участие в обществения живот и заслужавам след този мандат да изляза в пенсия", коментира скулпторът пред Нова телевизия.

В последните няколко дни, след като се изказа, че малко бутафория в крепостите няма да е зле за туризма, Рашидов се оттегли от медиите, защото искал да се концентрира върху нещата, които има да свърши след две години застой.

Той изреди археологическите разкопки при Ларгото и бъдещия Национален музеен комплекс, наречен от самия него Български Лувър. „Нивата не иска молитва, иска мотика", допълни той.

Предстои и развръзката по сагата с Класическата гимназия, чийто принципал е Министерството на културата. От месеци родители и учители се борят занятията да се провеждат във временно предоставената им сграда на 13 ОУ при Женски пазар, вместо в новоремонтираната им собствена сграда в кв. „Модерно предградие".

Според Рашидов протести на учители няма, а ремонтът е извършен с качествени материали за 2.2 милиона лева. Той припомни, че проектът е негов, но изпълнението е на правителството "Орешарски". „Ако не им харесва и е далеч, ако се чувстват по-специални, да се отпишат и да отидат в друго училище. Това е материалната база и аз изпълнявам закона", изтъкна министърът.

След като учителят по немски език Бойко Атанасов почина внезапно на инфарктна среща, половината му колеги подадоха молби за напускане. В крайна сметка Министерството на културата предложи компромисен вариант - сградата при женския пазар да се ползва като филиал на НГДЕК.

Рашидов отхвърли възможността да стане академик на БАН, но благодари на академиците, които са му гласували това доверие.

Според него грешката на българската политика е, че не прави опити да обедини всички етноси, а ДПС парадоксално приобщава етнически българи. „Нашият народ е особен. Ние първо правим белята, рисуваме с кръв и после идват черните забрадки", допълни той.

"Българските турци не са крадци, не са измамници. Това са добри хора, не са агресивни. Стига с манипулациите. Те са бедни толкова, колкото българите, колкото циганите. Не бива да си играем със съдбите на хората", категоричен бе той. Рашидов напомни, че българите напояват земята си с кръв първо, а после слагат черните забрадки.

Рашидов потвърди намерението си да съди България заради изгубените му пари в КТБ, защото са спечели с продажби на скулптори и са платени данъци. "Защо само аз и Васил Найденов коментирахме открито тази банка. Къде бяха другите? Не съм се отказал и ще търся правата си в Страсбург. Законите на държавата не ги пише Вежди Рашидов".

Oще: български лувър  вежди рашидов  класическа гимназия  ктб  министър на културата  нгдек 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани