Парламентарна комисия ще работи по промените в Конституцията | webcafe.bg
newscafe

Парламентарна комисия ще работи по промените в Конституцията

Webcafe.bg
28.05.2015, 11:31 (обновена 28.05.2015, 11:34)
Гласуване в Народното събрание

ародното събрание одобри предложението с 118 гласа "за", 14 "въздържал се" и 4 "против"

Депутатите одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията. Народното събрание одобри предложението с 118 гласа "за", 14 "въздържал се" и 4 "против".

Във вторник в деловодството на парламента бяха внесени промените в Конституцията с подписите на 132 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и на 8 депутати от БДЦ. Промените в Конституцията се предприемат, за да се осъществи планираната съдебна реформа. Съществена промяна е разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии - съдебна и прокуроро-следователска. 

Комисията за промените в Конституцията ще се състои от 16 членове - по двама от всяка група, в т.ч. председател и един заместник-председател. За председател бе избран Димитър Лазаров от ГЕРБ, негов заместник е Атанас Атанасов от РБ. Решенията по предложение на ДПС ще се вземат с обикновено мнозинство от членовете на комисията.

В срок от 7 дни от създаването й комисията трябва да предложи на НС правилата за обсъждане и приемане на законопроекта. БСП ще бъде представена от Мая Манолова и Чавдар Георгиев. ДПС ще се включи с Четин Казак и Хамид Хамид. Реформаторите, освен от заместник-председателя Атанас Атанасов, ще са представени и от Димитър Делчев. Патриотите - от Християн Митев и Емил Димитров, АБВ - Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев. БДЦ излъчи Красимира Ковачка и зам.-председателя на НС Явор Хайтов."Атака" по-късно ще обяви своите представители.

 

Oще: бсп  герб  димитър лазаров  дпс  комисия  конституция  парламент  промени 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани