ГЕРБ ще оттегли проектобюджета за 2017 г. | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ ще оттегли проектобюджета за 2017 г.

Webcafe
14.11.2016, 10:46 (обновена 14.11.2016, 10:56)
менда стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в 43 народно събрание

Снимка: © webcafe.bg

ГЕРБ ще оттегли Законопроекта за държавния бюджет за 2-017 година. Това каза в интевю за Investor председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", каза Стоянова.

Тя напомни за юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година - с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв.

„По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание", каза Стоянова.

По думите й проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата.

Стоянова твърди, че за 2017 година са планирани приходи с 2,4 млрд. лева повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 г. Предвидено е през настоящата година да съберем с 1,5 млрд. лв. повече отколкото през 2015 г. Тя очаква 2016-а да завърши с балансиран бюджет въпреки планирания дефицит.

Стоянова вижда като сериозен проблем Патриотичния фронт. „Те отказаха да подкрепят бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджет 2017. Хората на Красимир Каракачанов искат бюджетът да задели допълнително 1 млрд лв. за повишаване на минималната пенсия до 300 лв., като тя бъде изравнена и с прага на бедността", казва Стоянова в интервюто.

Тя посочва, че ако се вдигне минималната пенсия, държавата може да срине цялата пенсионна система. „Пенсията не е социално плащане от държавата, а обезщетение на всеки за това колко е внасял през годините в системата. За времето, през което е внасял и размерът, който е внасял. Има формула, по която се изчислява, затова не са еднакви пенсиите. И ако ние вдигнем минималната пенсия, това ще демотивира хората, които внасят високи осигуровки. Това не е здравословно нито за хазната, нито за системата на общественото осигуряване", каза още тя.

Oще: владислав горанов  герб  закон за публични финанси  красимир каракачанов  менда стоянова  народно събрание  парламент  патриотичен фронт  пенсии  пенсионно осигуряване  правителство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани