Мнозинство на разума за промяната в Конституцията | webcafe.bg
newscafe

Мнозинство на разума за промяната в Конституцията

Webcafe.bg
17.04.2015, 09:44 (обновена 17.04.2015, 10:06)
Румяна Бъчварова

Снимка: © Webcafe.bg

Поправката в Конституцията е необходима, за да се прокара аналогична промяна в Закона за съдебната власт, според която ВСС ще се раздели на колегии

Преструктурирането на ВСС няма да промени баланса между властите, а вътрешната структура и начина на работа на кадровия орган. В този парламент има мнозинство на разума, на което разчитаме. Така вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира пред bTV внесените от ГЕРБ промени в Конституцията, които изискват квалифицирано мнозинство, за бъде разделен ВСС на професионални колегии.

Бъчварова напомни, че стратегията за съдебна реформа и изборът на главен съдебен инспектор са минали през пленарна зала с почти квалифицирано мнозинство. Тепърва предстоят и разговори с опозицията, като нейното очакване е БСП да се прояви като „национално отговорна партия".
„БСП са главната опозиционна партия, въпрос на решение от тяхна страна. Надяваме се и на гласове от ДПС", посочи вицепремиерът.

Междувременно депутатът от Реформаторския блок Петър Славов коментира пред БНР, че целта не е просто да се смени съставът на кадровия орган в съдебната система.

„Няма пречка тези хора, които са показали, че искат реформи, да се кандидатират и обратно да бъдат избрани. ВСС беше избран с фарс. Тогава беше направен политически пазарлък. Как да се очаква тези хора после да бъдат активни, като собственото си експозе не можаха да прочетат", посочи той.

Според Бъчварова не е необходимо свикване на Велико Народно събрание, за да прокара новата структура на ВСС - с разделяне на колегии, защото това ще е „сериозно сътресение" за обществото.

„Ние сме се докарали до ситуация от Брюксел да ни казват какво да правим. Не искам да обвинявам никого персонално", отбеляза тя и посочи, че сами сме си виновни за това с компромисите и затварянето на очите през последните 30 години.

"Става въпрос за кураж и силна политическа воля. Имахме дълги дискусии и решихме да се опитаме да направим нещо. Много е възможно нашето предложение да не мине с няколко гласа", изтъкня Бъчварова за промяната на Конституцията.

Тя допълни, че начело на МВР се чувства „като войник, който трябва да си свърши работата" и от студентските си години не е чела толкова закони. Допълни, че битовата престъпност не може да бъде кардинално овладяна от нито един министър, а войната по пътищата може да бъде ограничена с повече контрол и по-ефективни наказания.

Oще: всс  герб  закон за съдебната власт  конституция  реформаторски блок  румяна бъчварова  съдебна реформа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани