Кабинетът предлага на ЕК газов хъб през България | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът предлага на ЕК газов хъб през България

Webcafe.bg
12.12.2014, 18:16 (обновена 12.12.2014, 18:41)
газ

България е готова да съдейства на Русия за изграждане на тръбата

България изпрати официално предложение на Европейската комисия за изграждането на "газов хъб" на територията на страната, след като стана ясно, че Русия се отказва от създаването на газопровода "Южен поток".

Вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил официално писмо до заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович.  България предлага да обсъди с Европейската комисия създаването на газов хъб, приемно-предавателна точка на руския газ до град Варна, където би трябвало да излезе тръбата на „Южен поток". Хъбът би могъл да се превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона - България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност - Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и други, се посочва в официално съобщение от Министерски съвет.

Според писмото предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни.

„Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара", се казва в писмото. Според правителството предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от "Южен поток" (проектът, от който Русия окончателно се отказа), както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море - блокове Хан Аспарух, Силистар, Терес и др.

Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали.

„В допълнение бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз", се посочва още в съобщението.

Идеята за изграждането на газов център е подкрепена със стратегическото географското разположение на България, което може да се използва като актив и за всички партньори в ЕС и в региона. Посочва се също, че с изграждането на такъв хъб могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени.

България изразява готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие, както и да работи в посока изграждането на газовия хъб, от който да бъдат снабдявани съседните и партньорски държави.

Подобен проект може да бъде реализиран приоритетно заедно с интерконекторните връзки и да бъде в унисон с плана „Юнкер" и формирането на Европейски енергиен съюз, като допринася за подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите.

С писмото е отправена и официална покана за среща между Бойко Борисов и комисар Шефчович преди предстоящото посещение на еврокомисаря в Русия.

Вчера стана ясно, че Русия окончателно се отказва от изграждането на "Южен поток" и ще насочи вниманието си върху изграждането на газопровод в Турция.

В последните дни руският посланик у нас Юрий Исаков проведе срещи с премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Христо Иванов, министъра на културата Вежди Рашидов и спортния министър Красен Кралев.

Oще: българия  газ  газов хъб  газопровод  европейска комисия  европейски съюз  ек  русия  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 13.12.201400:47

Айде на бас, че "газовият хъб" ще струва колкото Южен поток или поне 80% от него. И сигурно ще се изгради от определена европейска или американска фирма. Ще му се плати от някой фонд в ЕС и българският данъкоплатец. Приоритетно от втория източник.
Това са "правилата" на ЕС. Готови сме за харчене, ама с определени получатели.
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани