КС: Плевнелиев няма право да насрочи избори през 2017 | webcafe.bg
newscafe

КС: Плевнелиев не може да насрочи нови избори

Webcafe
22.11.2016, 16:00 (обновена 22.11.2016, 16:13)
Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към Народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Съдът върна питането на президента

Президентът няма право да насрочва нови избори в последните три месеца от мандата си, без да е разпуснал Народното събрание.

Това посочват от Конституционния съд в отговор на питането на президента Росен Плевнелиев от 14 ноември.

КС отказва да разгледа по същество въпроса на Плевнелиев, като посочва, че разпоредбата в основния закон е "пределно ясна".

"Той има правомощието да назначава служебно правителство, но няма правомощие да разпуска Народното събрание. Несъмнена е забраната. Нормата е императивна. Тя отговаря на въпроса, който президентът поставя в своето искане... Не е налице твърдяната в искането празнота в конституционноправната регламентация, защото определянето на датата на изборите е свързано с разпускането на Народното събрание, каквото правомощие президентът с мандат в периода на последните три месеца няма.", пише в определението на КС.

Съдиите напомнят, че "Конституционният съд не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това".

"Задължително тълкуване не може да се извършва в отговор на доктринерен спор или конюнктурни политически интереси", посочват още от КС.

Двама от съдиите - Кети Маркова (президентска квота) и Анастас Анастасов (парламентарна квота, ГЕРБ) са подписали определението с особено мнение.

Съдията Филип Димитров е със становище по мотивите, което все още не е публикувано.

Oще: анастас анастасов  кети маркова  конституционен съд  кс  народно събрание  плевнелиев  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани