"Опитът за подкуп" на военния министър се оказа недостоверен | webcafe.bg
newscafe

"Опитът за подкуп" на военния министър се оказа недостоверен

Webcafe.bg
08.07.2015, 16:08 (обновена 08.07.2015, 16:27)
Николай Ненчев

Снимка: © Webcafe.bg

Прокуратурата откри серия от несъответствия около твърденията на Николай Ненчев

Прокурорската проверка по твърденията на военния министър Николай Ненчев за опит за подкуп с процент от договорите за поддръжка на МиГ-29 приключи с отказ от образуване на дело.

Причината: обясненията на Ненчев "не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни".

Непознатият в коридора

Оказва се, че по показанията на Ненчев - през февруари 2015 г. след конференция в град Варна е доближен в коридора от непознат за него мъж, който го попитал дали щял да приеме да се срещнат във връзка с поддръжката на МиГ-29, като му заявил, че "щял да остане доволен, защото процентът бил добър".

Ненчев отговорил, че не приема и го отминал. Непознатият не му поискал нито телефон, нито визитна картичка, нито го бил търсил повече. Не е изяснено и от чие име отправя предложението.

Ненчев решил, че предложението на непознатия е опит за подкп, като "било възможно и да е било провокация, която целяла да го злепостави".

Преди да даде интервю за в. "Сега" с разкритието за опита за подкуп, обаче, министърът не е уведомил нито полицията или прокуратурата, нито премиера Бойко Борисов.

Какъв ремонт, какви 80 млн. лева

Мотивите за отказ от образуване на досъдебно производство разкриват и още странни обстоятелства около прословутите договори за поддръжка на руските изтребители на въоръжение в българските ВВС.

Оказва се, че разпространената от министър Ненчев стойност от 80 млн. лева, изисквани за ремонта на двигателите на българските МиГ-29, никога не е присъствала в офертите или проектодоговорите на РСК МиГ.

Разпитан е командирът на ВВС ген. Румен Радев, зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова, и Венислав Цанов, директор на дирекция „Инвестиции в отбраната".

И тримата заявяват, че никога не е изпращана заявка или оферта на подобна стойност. Нямат представа откъде има подобна информация и министър Ненчев, тъй като тя не отговаря на реално постигнатите договорки, пише в мотивите на прокуратурата.

Ген. Радев отрича да е говорил с Ненчев относно трикратно завишаване на цените по договор или оферта от РСК МиГ, като единствено е представил свои финансови разчети за нужните средства за поддръжката на МиГ-29 до 2019 г. в размер на 78 млн. лева - които са прогнозни и по тях никога не са пускани оферти към руската страна.

От своя страна, при разпита на Николай Ненчев е установено, че той "не бил сигурен за точните суми, както и какво включвал ремонтът". Министърът на отбраната не можел да каже и какво включва офертата от руска страна.

"Ненчев заявява, че ген. Радев му бил казал, че офертата е завишена, но не съобщил конкретна сума и факти. Заявява, че се доверил на ген. Радев относно изразеното от него, че офертата е завишена три пъти, макар и че след интервюто бил разговарял отново с него и станало ясно, че завишаването не било точно три пъти, без отново на конкретни факти. Министър Ненчев нямал и база за сравнение с оглед преценка за наличие на подобно завишение", пише в мотивите.

Авиация на земята

От информацията става ясно, че директорът на "Инвестиции в отбраната" Цанов вече е подписал два договора - за удължаване на ресурса на два двигателя и за ремонт на два двигателя и една кутия за самолетни агрегати.

Те обаче са изрично задържани от българската страна през зам.-министър Йосифова и министър Ненчев, за да се изчакат "резултатите от изборите в Полша", с която България преговаря за ремонт на МиГ-29. Той е настоял да бъдат задържани и въпреки изричното предупреждение на Йосифова, че при последващо забавяне авиацията ще остане на земята.

Документът на прокуратурата идва една седмица, след като Министерски съвет даде мандат на Николай Ненчев да води преговори за закупуване на нов изтребител, а военният министър обяви, че преговорите с Полша за ремонта на МиГ-29 са пред финал.

Oще: авиация  ввс  военна авиация  военновъздушни сили  ген. румен радев  десислава йосифова  договор  изтребители  командир на ввс  миг-29  николай ненчев  опит за подкуп  ремонт на изтребители  рск миг  русия  финансиране 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.