Какво следва, ако референдумът мине | webcafe.bg
newscafe

Какво следва, ако референдумът мине

Webcafe
06.11.2016, 21:49 (обновена 06.11.2016, 21:58)
избори 2016, урна, гласуване, бюлетина, 06112016, Референдум

Снимка: © Webcafe

Депутатите са длъжни в 3-месечен срок да променят Изборния кодекс спрямо резултатите от референдума

На референдума, иницииран от „Шоуто на Слави", избирателите са гласували масово с „да" на трите въпроса. По данни на „Маркет Линкс" към 20.30 ч. избирателната активност е била 50.37 процента, но без да са преброени гласовете от чужбина. Това означава, че са гласували 3 441 423 души. За да бъде признат за задължителен, избирателите трябва да минат 3 501 269 души. Ако отговорите „да" на трите надхвърлят 50% от гласовете (както е в случая), то референдумът трябва да влезе в сила.

Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. Народното събрание приема акт, когато това е необходимо за изпълнение на решението.

Ако в срок до три месеца след обявяване на резултата от референдума Народното събрание не приведе свой акт в съответствие с изразената от гласоподавателите воля, този акт не се прилага в частта, която противоречи на решението на референдума.

Това означава, че Изборният кодекс и Законът за политическите партии ще трябва да бъдат променени до началото на февруари 2017 г. - в противен случай, няма да се прилагат при провеждането на парламентарни избори и при определянето на субсидиите за партиите.

Промяна ще трябва да се направи и в Закона за прякото участие на гражданите, за да бъде вписано новото условие - задължително гласуване на национални и местни референдуми.

Законността на референдума може да бъде оспорена в седемдневен срок от обявяването на резултата, пред тричленен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок. Решението на тричленния състав може да се оспорва пред 5-членен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок.

Според Закона решението от референдума трябва да бъде обнародвано в „Държавен вестник" от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му от Централната комисия за произвеждане на национален референдум след изтичане на срока за обжалване или след влизането в сила на решението на Върховния административен съд по чл. 24.

 

Oще: държавен вестник  закон  закон за изборите  закон за пряко участие  избирателен кодекс  изборен кодекс  избори  президентски избори  референдум  слави трифонов  шоуто на слави 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 06.11.201622:34

Това означава, това означава...

Нищо още не означава.
Кои са тия "Маркет Линкс" бе, редакционни мозъци???

Данни от ЦИК???
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани