РБ пази сили за бой последен от съдебната реформа | webcafe.bg
newscafe

РБ пази сили за бой последен от съдебната реформа

Webcafe.bg
04.12.2015, 15:33 (обновена 04.12.2015, 15:42)
радан кънев и гроздан караджов

Снимка: © Webcafe.bg

Конституционните промени ще влязат за окончателно гласуване на второ четене в пленарна зала на 9 декември

Разнопосочни сигнали предизвика второто гласуване на конституционните промени за съдебната реформа.

Председателят на ДСБ Радан Кънев определи като "неприятен знак, но не и повод за драматични коментари" решението на мнозинството да се отклони от предварително договорения "исторически компромис" за квотното разпределение на бъдещия ВСС.

По идея на АБВ временната комисия под ръководството на Димитър Лазаров (ГЕРБ) реши да даде допълнителен мандат за увеличаване на прокурорската колегия, за да може изборните й членове от политическата и магистратската квота да са равностойни като брой.

За съдийската колегия разпределението ще бъде 6:6 избрани от парламента и от всички съдии, а за прокурорската - 5:5 избраници от политическата и прокурорската квота (разделена на 4 номинации от прокуратурата и 1 номинация от работещите в следствието).

Въпреки че ГЕРБ и Реформаторите гласуваха против предложението, а "Атака" се въздържа, поправката успя да събере мнозинство.

Депутатите гласуваха още запазването на настоящия състав на ВСС, чийто мандат изтича през 2017 г.

Мнозинството обаче отхвърли предложението на Реформаторския блок за въвеждане на явно гласуване по време на заседанията на ВСС.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров даде знак, че харесва новия вариант на текстовете, които гласят, че политическата и магистратската квота в двете колегии на прокурорите и съдиите ще бъдат избирани на паритетен принцип.

Текстовете ще влязат за окончателно гласуване на второ четене в пленарна зала на 9 декември (сряда).

Oще: абв  висш съдебен съвет  всс  димитър лазаров  прокуратура  прокурорска колегия  промени в конституцията  радан кънев  рб  реформаторски блок  сотир цацаров  съдебна власт  съдебна реформа  съдийска колегия  цацаров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.