Спорните пенсионни промени вече действат | webcafe.bg
newscafe

Спорните пенсионни промени вече действат

Webcafe.bg
26.02.2015, 17:42 (обновена 26.02.2015, 18:02)
НОИ

Промените са влезли в сила на 1 януари

Хората, които започват работа за първи път през тази година, автоматично ще се осигуряват в НОИ, освен ако в едногодишен срок не изберат частен пенсионен фонд.

Промените, които бяха гласувани без обсъждане в края на миналата година, са обнародвани в Държавен вестник на 24 декември 2014 година и са в сила от първи януари. За това сигнализираха представители на пенсионно-осигурителни дружества по време на семинар, посветен на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Обсъждането на промените в закона бяха съпътствани от скандали и мнозинството беше разделено на две, като АБВ, РБ и ПФ не бяха съгласни с промените, които така или иначе бяха приети с помощта на БДЦ и ДПС. Тогава вносителите на промените настояваха, че те няма да влязат в сила до март, когато се очаква поднормативен акт на Министерски съвет.

„Лъжа е, че промените в КСО в тази част, не действат", каза изпълнителният директор на ПОД „Алианц България" София Христова.

Ако младежите не заявят желанието си за осигуряване и в универсален пенсионен фонд, но доживот остават в НОИ, каза още тя. От 25 февруари първите вноски на младежи вече са в НОИ.

Oще: владислав горанов  държавен вестник  заетост  закон за държавния бюджет  кодекс за социално осигуряване  ксо  национален осигурителен институт  нои  пенсии  пенсионен фонд  пенсионни фондове  пенсия  работа  универсален пенсионен фонд  частен пенсионен фонд 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани