Властта ще си купува медийни услуги без обществена поръчка | webcafe.bg
newscafe

Властта ще си купува медийни услуги без обществена поръчка

Webcafe.bg
20.01.2016, 12:13 (обновена 20.01.2016, 12:44)
вестник

Спорен текст узакони скритото държавно финансиране на медии

Спорен текст, създаващ условия за нерегламентирано финансиране на медиите от страна на властта, беше приет при гласуването на новия Закон за обществените поръчки в НС.

Новият текст гласи, че възложителите - държавни институции - не са длъжни да обявяват обществена поръчка при "закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги" (чл. 13, ал. 1, т. 5).

Така се затвърждава практиката на директното договаряне между държавните институции и "ръчно" подбрани медии, в които се пренасочват значителни финансови потоци за информационни кампании по оперативни програми на ЕС и др.

Парламентът не прие предложението на депутата Гроздан Караджов (РБ) за отпадане на точка 5, както и за друго спорно изключение - поръчките за правни услуги, свързани с упражняването на функции на държавна власт, включително услуги по съдебно изпълнение, предоставяни от съдия-изпълнител.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини мнозинството в изпълнение на лобистки поръчки и удар по свободата на словото.

"България години наред търпи основателни критики за липса на свобода на словото. Не знам кой ум, коя експертна и работна група е сътворила този текст. В този текст с големи букви изниква думата лобизъм", каза Байрактаров.

Второ четене на Закона за обществените поръчки: Част от текстовете откриват нови врати за корупция и са писани изцяло в ...

Posted by Radan Kanev on Wednesday, 20 January 2016

Oще: вестници  гроздан караджов  димитър байрактаров  доставчици на медийни услуги  дсб  държавно финансиране на медии  закон за обществените поръчки  лобизъм  медии  обществени поръчки  патриотичен фронт  програмно време  радио  реклама  рекламен пазар  реформаторски блок  скрито финансиране  телевизия  финансиране на медии 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани