Ненчев: професионалната армия - най-добрият вариант за България | webcafe.bg
newscafe

Ненчев: професионалната армия е най-добрият вариант за България

Webcafe.bg, Nova TV
28.02.2016, 11:40 (обновена 28.02.2016, 11:56)
ненчев

Снимка: © Nova TV

Според министъра на отбраната Николай Ненчев извън всяко съмнение, професионалната армия е много по-добрия вариант за България, а приемането на задължителната казарма е изцяло в пълномощията на народното събрание.

По неговите думи за връщането на задължителната казарма е необходима сериозна дискусия и промени в конституцията, ако се предприемат подобни стъпки.

В ефира на Нова телевизия Ненчев запита какво би станало с българите в чужбина, които са 2,5 милиона и дали техните деца също ще подлежат на казарма. "Ако върнем казармата, те може да се откажат от българско гражданство", смята той.

"В качеството и позицията, в която съм, не бих могъл да не разсъждавам сериозно по тази тема, още повече като има такива предложения в НС от народни представители", заяви Ненчев.

Военният министър е твърдо за това страната да продължи да има професионална армия, защото връщането на задължителната казарма би довело до "много щети". По думите му има достатъчно голям брой желаещи да преминат военното обучение от 5-6 месеца и да останат в резерва, от където могат да бъдат призовани в случай на нужда, ако НС гласува промените в Закона за въоръжените сили.

"България има армия. Тя е професионална и си върши своята работа. Не бива да плашим хората", подчерта военният министър.

По силата на конституцията, в случай на нападение или война, има възможност български граждани, които отговарят на дадените изисквания, да бъдат призовани, обучени и на тях да се разчита за защита на страната.

За охраната от военни на границата министърът посочи, че Българската армия и от средата на април миналата година оказва логистична подкрепа, но с промяната на закона сега армията ще може да извършва и патрули, съвместно с ограните на МВР. Законът е приет, но все още това не се случва, посочи Ненчев.

Във всеки момент, в който има нужда, българската армия ще се озове на българската граница, но това ще стане само „ако се наложи", тъй като пресичането на националната граница е престъпление.

 

Oще: армия  военен министър  военни  военни интереси на нато  война  задължителна казарма  казарма  министър на отбраната  нато  ненчев  николай ненчев  професионална армия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани