Москов не се отказва от данък "вредни храни" | webcafe.bg
newscafe

Москов не се отказва от данък "вредни храни"

Webcafe.bg
08.01.2016, 08:35 (обновена 08.01.2016, 10:23)
москов

Заплатите на медицинските работници ще бъдат вдигнати, вече е подписан закона, заяви Петър Москов

Здравният министър Петър Москов не се отказва от данък "вредни храни", а от следващите месеци се очаква вдигане на заплащането на всички медицински лица в държавните институции, като за медицинските сестри заплатата в никакъв случай няма да е под 900 лева. Москов се е подписал под тези промени вчера и ги обяви в национален ефир тази сутрин.

Относно политическото сътресение в ДПС, Москов смята, че проблемът с движението не е свързан с неговата геополитическа ориентация, а с това, че се прикрива една схема за икономическо възползване от властта.

Според Москов основният проблем е "тъй наречения етнически модел", който позволява съществуването на партия, която се нарича "етническа" въпреки конституцията на България.

"Тъй наречения й етнически модел е проблема, но цялото либерално общество преди година ме нарече "фашист", когато казах това", каза Москов.

По неговите думи, от престоя си в политиката за една година е забелязал, че трудно може да се говори кой е по-близък до Пеевски - Местан или Доган, защото е виждал доказателства и за двета.

"Да си чистим образа със задна дата не е добре" е мнението на министъра за изказването на Лютви Местан.

Москов пожела трайна коалиция в дясно, която да надхвърли настоящия мандат, която да не дава възможност на останалите политически партии да дестабилизират страната.

"За мен решението е трайна и стабилна политическа коалиция между ГЕРБ и РФ, надхвърлящ този мандат" са думите на Москов пред Нова телевизия.

Ако "Реформаторският блок" излезе в опозиция каква е разликата между него и ДПС, зададе риторически въпрос Москов и потвърди, че има програма, която трябва да се следва и че начинът за промяна е да се участва.

"В последните две години всички мои колеги от блока са се обединили да търсят обединение, а не разединение", заяви изключеният от ДСБ министър.

Москов уточни, че данък "вредни храни" не е погребан и предстои да бъде внесен следващия месец за обсъждане в парламента, защото този данък няма фиксални цени, а има здравни цени и данъкът не е част от управленската програма, а е инициатива на МЗ и министерството на спорта.

От началото на април ще бъде въведен пръстовия идетификатор в аптеките и болниците, съобщи Москов.

"В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител на пръстовия отпечатък в аптеките и в болниците. И до началото на април идентификаторът ще бъде въведен", каза той. Срокът за поръчката, обявена през декември, е 4 месеца, а след това трябва време за избор на победител, за евентуално обжалване, така че поне до края на годината може да се проточи търгът.

Москов отрече атаките срещу здравната реформа, защото "в момента само в сферата на здравеопазването сме застъпли интереси за 750-800 млн. лева".

Той гарантира, че всеки български гражданин ще получи потвърждение поне за едно направление, когато отиде при своя личен лекар.

"Вече е гарантирано, че като отидете до джипито ще имате направление", каза Москов.

Министърът заяви, че е нужна промяна в нормативната уредба за да има регулация в медиите. "ДАНС са длъжни да се интересуват от всяка журанлистическа публикация, включително от сайта "Гошо и кой", са думите на министъра.

 

Oще: герб  данък вредни храни  данък здраве  доктори  дпс  дсб  журналисти  здраве  здравеопазване  лекари  медии  медицина  москов  петър москов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани