Христо Иванов с жалба до ВАС заради Пепи Еврото | webcafe.bg
newscafe

Христо Иванов с жалба до ВАС заради Пепи Еврото

Webcafe.bg, по Правен свят
08.05.2015, 12:07 (обновена 08.05.2015, 12:14)
 Христо Иванов

Правосъдният министър обжалва освобождаването на Петър Петров от системата, без решаване на спора за дисциплинарното производство срещу него

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе жалба във Върховния административен съд срещу освобождаването на бившия шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров, съобщават от министерството.

Петров, известен като Пепи Еврото, бе освободен от системата на 29 април с обезщетение до 20 заплати при напускане, като преди това ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу него.

Христо Иванов поиска ВСС да започне производство срещу Петров заради делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Те бяха обвинени, че са предложили подкуп на Петров, но три съдебни инстанции ги оправдаха, като в мотивите си записаха, че следователят е осъществил провокация към подкуп. Срещу Петров не бе образувано разследване, нито дисциплинарно производство, а вместо това бе освободен от системата с обезщетение.

Според Христо Иванов освобождаването на Петров от системата е в нарушение, тъй като ВСС е взел решението си преди ВАС да се произнесе по жалбата на Иванов срещу отказа да бъде образувано дисциплинарно производство.

"Решението е прието е в нарушение на Закона за съдебната власт - ако срещу съдия, прокурор или следовател, има образувано дисциплинарно производство, до приключването на това производство той не може да бъде освободен на основание подадена оставка. В случая, срещу Петров все още няма образувано дисциплинарно производство, но на 31 март т. г. ВСС е бил сезиран с такова искане от министъра на правосъдието, а отказът на съвета да образува такова производство на свой ред е оспорен пред ВАС. Съгласно АПК, налице е висящо административно производство със същия предмет, пред същия орган и с участието на същата страна, независимо дали е във фазата на издаване или оспорване на съответния акт", аргументира жалбата си министъра.

"Законодателят е предвидил образуването на дисциплинарно производство като пречка за освобождаване от длъжност. Смисълът на тази законова пречка е да предотврати настъпването на вреди, които се изразяват в невъзможността да се реализира дисциплинарна отговорност. Ако съдът не постанови спиране на предварителното изпълнение на решението на ВСС за освобождаването ще се стигне до безвъзвратно погасяване на правото на министъра да реализира законовите си задължения по съдебен ред, след като лицето, срещу което има предложение за дисциплинарно наказание, вече е загубило качеството си на магистрат. Ще се създаде прецедент на освобождаване от дисциплинарна отговорност за извършени тежки дисциплинарни нарушения, които граничат или преминават отвъд границата на обикновено правонарушение и осъществяват състав на престъпление, чрез използване на механизма за напускане на органите на съдебната власт", пише в жалбата, публикувана на сайта на Министерство на правосъдието.

Oще: вас  висш съдебен съвет  всс  върховен административен съд  иванов  министерство  пепи еврото  петър петров  правосъден министър  правосъдие  следовател  следствена служба  съд  съдебна система  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани