РБ вкарва е-вота с поправка в Изборния кодекс | webcafe.bg
newscafe

РБ вкарва е-вота с поправка в Изборния кодекс

Webcafe.bg
12.11.2015, 12:58 (обновена 12.11.2015, 13:07)
Радан Кънев

17 депутати от Реформаторския блок внесоха проект за въвеждане на електронното дистанционно гласуване през поправка на Изборния кодекс.

Проектът на РБ предвижда всеки правоспособен избирател да може да гласува по електронен път през интернет-базирана система, която ще използва единните граждански номера и специално генерирани пароли, за да отчете вота.

Паролите ще се заявяват от избирателя пред съответната изборна администрация. След проверка в ГРАО комисите ще изпращат паролите до получателите им с препоръчано писмо не по-късно от 20 дни преди изборния ден, а като заявителите трябва да ги получават лично.

При третата стъпка за верификация системата изпраща код за достъп, генериран на случаен принцип, до избирателя.

Бюлетината в системата трябва да бъде проектирана идентично на хартиеното копие, като проектът предвижда възможност "да не се гласува за нито един от участващите в изборите политически субекти".

Реформаторите предлагат избирателят да може да промени гласуването си до края на изборния ден, като валиден ще бъде последният редовно подаден вот.

Проектът забранява гласуването на повече от трима души от един MAC-адрес.

В законопроекта са описани дори изисквания към характеристиките на евентуалната техническа система за гласуване. Системата, например, трябва да дава "гаранции, че гласуващите дистанционно избиратели няма да имат допълнителни разходи извън обичайните разходи за комуникация по интернет" и да "не изисква от избирателя специални умения извън онези, необходими за използването на интернет през компютър, таблет, смартфон или друго специализирано средство".

Изборната администрация ще трябва да поддържа регистър на заявилите желание за електронно гласуване граждани, които ще бъдат отписвани от стандартните избирателни списъци.

Избирателен район "Чужбина"

Наред с електронното гласуване депутатите от РБ предлагат още няколко промени в Изборния кодекс, които ще засегнат целия процес.

Проектът предлага промяна във вида на бюлетината, така че пред имената на партиите да не се изписва номер. Това предложение идва като ответна мярка на феномена "15/15", при който избирателите зачертават едни и същи номера в двете колони на бюлетините - за партии и за преференции - без да осъзнават, че разместват листите на политическите сили.

Реформаторите предлагат още въвеждането на 3 нови многомандатни избирателни райони за провеждането на изборите извън територията на страната. Съответните райони ще разпределят собствени мандати, а числеността им ще се определя според броя на българските граждани по данни на Държавната агенция за българите в чужбина.

Изравнен е и прагът на зачитане на преференциалния вот в размер на 5% от подадените за листата валидни бюлетини. Досега тази граница важеше само за европейските избори, но преференциите за парламентарния вот се отчитаха при малко по-висок праг от 7 на сто.

Вдига се и границата за пряк избор на кмет на малки населени места - от 100 на 300 души с постоянен и настоящ адрес в съответното кметство.

Oще: бюлетини  е-вот  електронно гласуване  електронно дистанционно гласуване  избирателен район  изборен кодекс  изборна администрация  интернет  праг за преференциите  преференции  рб  референдум за електронното гласуване  реформаторски блок  цик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 12.11.201518:48

Тези пък се опитват да изобретят електронно гласуване с педално задвижване.
Аман от тъпи политици.
И тези в чужбина ли ще получават препоръчани писма от избирателната комисия?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани