БЕХ тегли 535 млн. евро за разплащане с ТЕЦ Марица 1 и 3 | webcafe.bg
newscafe

БЕХ тегли 535 млн. евро за разплащане с ТЕЦ Марица 1 и 3

Webcafe, по Investor
25.04.2016, 17:16 (обновена 25.04.2016, 17:21)
бойко борисов, теменужка петкова

Снимка: © Webcafe.bg

Българският енергиен холдинг е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро, които ще използва за разплащане с американските централи AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представяне на финансовите резултати на държавните енергийни дружества.

Заемът е инструмент за задействане на споразуменията между държавата и американските централи от 2015 г., с които бяха договорени намаления на изкупните цени на тока по дългосрочните договори.

От общия заем ще бъде удържана сумата, която двете американски централи дължат на "Мини Марица-Изток" ЕАД - около 364 млн. лева.

Петкова обяви, че лихвата на заема е под 4,25%, колкото беше при предходната емисия облигации на БЕХ.

Банковият консорциум, отпуснал кредита, е поискал защита на информацията като търговска тайна.

Осигурените средства са мостово финансиране, като в рамките на 12 месеца трябва да се рефинансира на международните капиталови пазари с облигационна емисия. Нашето желание е да излезем най-бързо на пазара, коментира изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, цитиран от БТА.

 

 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани