Даниел Митов е срещу смекчаване на санкциите към Москва | webcafe.bg
newscafe

Даниел Митов е срещу смекчаване на санкциите към Москва

Webcafe.bg, по БТА, БНР, Фокус и Mediapool
19.01.2015, 17:51 (обновена 19.01.2015, 18:08)
Даниел Митов

Снимка: © Webcafe.bg

Трябва да се провежда периодичен преглед на отношенията с Русия от гледна точка на ефективността на прилаганите санкции, казва външният министър

Външният министър Даниел Митов се обяви срещу смекчаването на санкциите срещу Русия. Според него няма причина за облекчаване или отмяна на санкциите срещу Руската федерация.

„Европейският съюз е единен и потвърди анализа си, че не са налице трайни условия да се ревизират санкциите срещу Русия. Крим не може да бъде изключен от санкциите, защото е анексиран нелегитимно и на това мнение са всички министри на Европейския съюз", каза той след първото заседание на външните министри на Европейския съюз.

Митов посочи, че трябва да се провежда периодичен преглед на отношенията с Русия от гледна точка на ефективността на прилаганите санкции така и с оглед на възможностите за споделяне на тежестта в смисъл на компенсации на загубите в най-засегнатите държави-членки.

Според него е необходимо да бъде проведен стратегически диалог в рамките на Европейския съюз за преформатиране на европейската политика към диалога Русия - Европейски съюз.

"Дълбоко съм убеден, че в даден момент обстановката ще се промени и че руските хора не заслужават това, което сега се случва. ЕС си дава сметка, че трябва цялостно да преформулира виждането си за диалога с Русия занапред, предвид случващото се в Украйна. Имаме дълга история на различен вид конфликти преди това, трябва цялостен преглед и преформатиране на отношение с Русия, трябва да се запазят каналите на комуникация предвид глобалните предизвикателства като тероризма, въпросите за Сирия, "Ислямска държава", преговорите с Иран", каза Митов, цитиран от Mediapool.

Външните министри са категорични, че за разширяване на диалога с Русия изрично трябва да се изпълнява споразумението от Минск и е необходима, за да има деескалация на конфликта в Източна Украйна. Министрите са разгледали и въпроса за борбата с тероризма. Държавите-членки са се обединили около необходимостта да подобрят и засилят диалога със страните от Близкия Изток и Северна Африка, както и да засилят контрола по външните граници на ЕС.

Митов настоява за по-сериозен ангажимент на ЕС по отношение на бежанския поток. България е подложена на много силен натиск от бежанци и незаконно навлизащи имигранти и страната ни ще настоява за много по-сериозна помощ от ЕС за настаняването на бежанците.

„Засилените мерки за граничен контрол дават резултат, но се опасяваме, че при по-сериозен натиск ще имаме нужда от повече партньорска помощ, вече трябва да започнем да се готвим за искането на подобна помощ. България е една от държавите с най-много молби за убежище, а сме надолу в списъка на фонда, който предоставя солидарни средства за бежанците", посочи Митов.

„Фактът, че имаме сериозен ангажимент към опазването на външните граници на ЕС и го правим добре по оценка на нашите партньори, означава, че увеличаваме шансовете си за влизане в Шенген", каза още той, цитиран от БТА.

Oще: анексирането на крим  бежански поток  бежанци  външен министър  външни министри  даниел митов  европейски съюз  ес  ислямска държава  крим  министерство  министър  митов  москва  риснаци  русия  санцкии  украйна 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2014, 11:01

5 aaaa | 20.01.201508:37

Глупаво изказване на глупав човек,който за съжаление представлява България !
глупчо глупчо глупчо
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 20.01.201506:47

батката от комент # 1 нема се плашиш блядове е имало и ще има все повече и повече, брад'чедката на 1 януари ми докладва, че у Поморие вече били в съотношение 1:1 и строят руско училище за ребятата... таа отплеснах се малко

ако не беше гротеско т'ва изказване на тоа посрьо на снимката би минало като много смешно, учудвам се че толкова бърже изсраха лайното след хамериканската визита, но напъна явно е бил силен
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

3 1Sion1 | 19.01.201522:42

Не България , а тоя пекенез на снимката.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

2 The Seeker | 19.01.201522:14

То щото България е "гласна" буква, та я слуша цял ЕС.
Тропаме срещу Русия щото запада така наредил, а че не печелим нищо от запада няма проблем - нали някой определени хора в парламента печелят...
Сега ще пазарим газ от Гърция щото сме умни - на умна цена.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

1 граф Сен-Жермен | 19.01.201518:44

Мдаа, след хубавото Наде, България не може да случи на външни министри. Паси, Калфин, Младенов, Вигенин, сега и Митов, сякаш един крив к-р ги е правил. Не стават и за чеп за зеле. Все да са сложат, все най-големи ястреби да се изкарат. Кой те пита теб, бе Митов? Да си чул някой грък да каже нещо за санкции? Няма и да чуеш. Язък, че сме живели 1300 години до тая пуста Византия, нищо свястно не сме прихванали от нея. А после ще плачеш, че туристическият поток от Русия секнал.
   

оценка

+4 -2