Митов поиска по-строги наказания за трафик на хора | webcafe.bg
newscafe

Митов поиска по-строги наказания за трафик на хора

Webcafe.bg, по Нова телевизия
29.08.2015, 11:02 (обновена 29.08.2015, 11:35)
Даниел Митов,  министър на външните работи

Снимка: © webcafe.bg

Министърът определи трафикантските мрежи като ужасяващо доходоносен бизнес

Няма значение националността натрафикантите на хора, тъй като съучастници на мрежата за трафик на хора има във всяка държава. Така министърът на външните работи Даниел Митов коментира информацията за задържаните в Унгария българи във връзка с камиона с тела на имигранти, намерен в Австрия. Митов посочи, че най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през територията на България.

„Трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес", каза той пред Нова телевизия. Затова според него в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи.

"Отдавна сме започнали работа по този въпрос. Законодателството ни до този момент предвиждаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, което е смешно. Затова на първо четене вече минаха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат много по-строги наказания. Предвижда се до три години затвор, а при установяване на съучастие на длъжностни лица - и конфискация на имущество", каза Митов.

"Бежанският поток в Европа се превръща в нещо, на което вече много време не се обръща внимание. Това не е феномен от вчера, случва се от години. Сега обаче, когато има кризи в Близкия изток и Северна Африка, опряхме до ситуация, в която да не можем да реагираме адекватно. Сега ще трябва да се фокусираме много бързо върху основните проблеми. Един от тях е да стане ясно при какви обстоятелства можем да върнем хората там, откъдето са тръгнали", каза още външният министър.

Митов посочи, че се стига до ситуацията държавите-членки на ЕС да реагират по отделно според ситуацията и именно затова няма работеща цялостна стратегия. Той призова страните, които се стремят към европейско членство, да бъдат привлечени към разговорите и техните системи за третиране на емигрантите да бъдат интегрирани с общата европейска стратегия.

Той посочи още, че държавите от Близкия изток и Северна Африка не са достатъчно ангажирани в битката срещу „Ислямска държава", а първите, които ще бъдат пометени от този варварски феномен, са именно те.

Oще: бежанбска криза  бежанци  близък изток  даниел митов  законодателство  идил  ислямска държава  крижа с бежанците  мигранти  митов  наказания за трафик на хора  северна африка  трафик на хора 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.