МС спря търга за доставка на машини за гласуване | webcafe.bg
newscafe

МС спря търга за доставка на машини за гласуване

Webcafe.bg
07.10.2015, 18:21 (обновена 07.10.2015, 18:25)
вот, избори, гласуване, избиратели

Снимка: © Getty Images

По решение на ЦИК на местните избори на 25 октомври в 50 секции в София ще се проведе машинно гласуване

Дни преди изборите за местна власт на 25 октомври Министерският съвет прекрати обществената поръчка за избор на доставчик на устройствата за машинното гласуване.

Документите за спирането на процедурата, за които съобщи "Правен свят", са качени на подсайта на Министерския съвет за обществените поръчки.

В отговор на запитване от "Медиапул" от МС заявиха, че ще се опитат да договорят по-ниска цена от предложените до момента за експерименталното машинно гласуване. Причината е, че подадените оферти надвишават финансовия лимит, който правителството е определило за целта.

В обществената поръчка е записано, че ще бъдат дадени 83 333. 33 лв. без ДДС, което прави по 1666 лв. за машина спрямо 1000 лв. единична цена преди.

По решение на ЦИК на местните избори на 25 октомври в 50 секции в София ще се проведе машинно гласуване, и то единствено за общински съветници. За първи път този начин на гласуване ще бъде отчетен при крайния резултат на вота.

За обществената поръчка тази година ЦИК изготви техническите параметри, а Министерският съвет обяви поръчката. По нея са се явили трима кандидати - две частни фирми (едната предложила цена 139 000 лева без ДДС, а другата - 149 000 лв. без ДДС), третата е държавната "Информационно обслужване" с предложение за около 28 000 лева без ДДС. "Информационно обслужване" е отстранена от процедурата заради нереално ниска цена.

Двете оферти над 100 000 лева обаче са се оказали над лимита на Министерския съвет.

Oще: вот  гласуване  избори  машини  машинно гласуване  местни избори  министерски съвет  мс  обществена поръчка  търг 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.