Властта даде ход на купуването на нов изтребител | webcafe.bg
newscafe

Властта даде ход на купуването на нов изтребител

Webcafe
30.03.2016, 13:30 (обновена 30.03.2016, 13:33)
николай ненчев, министър на отбраната

Военният министър Николай Ненчев описа решението като "исторически момент с дълготрайно отражение за следващите 30 г." и изрази надежди за бързо одобрение от парламента

Правителството одобри закупуването на нов тип изтребители и на два патрулни кораба за нуждите на Българската армия.

Проектите на обща стойност близо 3 млрд. лева са част от програмата за модернизация на въоръжените сили за развитие на бойните способности на армията.

За да продължи процедурата към привличане на оферти, решението трябва да бъде гласувано и от Народното събрание.

Военният министър Николай Ненчев описа решението като "исторически момент с дълготрайно отражение за следващите 30 г." и изрази надежди за бързо одобрение от парламента.

Той обясни нуждата от придобиване на нови бойни кораби с това да бъде преодолян преодолян недостигът от способности, които ВМС трябва да поддържат за национална отбрана, както и за участие в колективната отбрана на НАТО.

"С тях ще се заменят кораби, произведени в бившия СССР, които отстъпват на съвременните тенденции в развитието на въоръжението и техниката, изискват разходването на сериозни инвестиции за тяхната поддръжка и доставка на резервни части и не са оперативно съвместими със силите на НАТО", съобщи Ненчев в профила си във Facebook.

Новият изтребител ще даде възможност на ВВС да отговарят на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи, при всякаква метеорологична обстановка и време от денонощието и пълна оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО и ЕС.

Разглеждат се два варианта - за закупуване на нови и на употребявани изтребители, които ще струват около 800-900 милиона.

Третата част от проекта предвижда осигуряване на средства за поддръжка на летателната годност на МиГ-29 със закупуване на нови двигатели за около 50 и 100 млн. лв.

 

Oще: българска армия  ввс  вмс  военноморски сили  въоръжени сили  изтребител  миг-29  министерство на отбраната  мо  модернизация на въоръжените сили  николай ненчев  нови двигатели за миг-29  нов изтребител  нови кораби за вмс  отбрана 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани