България иска по-малка квота бежанци | webcafe.bg
newscafe

България иска по-малка квота бежанци

Webcafe.bg
08.06.2015, 16:53 (обновена 08.06.2015, 16:55)
Бежанци

Снимка: © Impact Press Group

България има квота от 1.08% или 216 души

България ще настоява квотите за мигранти, предлагани от Европейската комисия, да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България. Това е записано в приетата днес от Съвета по европейски въпроси позиция на България относно Европейската програма за миграция. Позицията на страната ще бъде официално представена за заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" на 15-16 юни в Люксембург, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложената на 27 май от ЕК схема за релокация на 40 000 мигранти от Италия и Гърция и съответните квоти между държавите-членки означава прием от страна на България на 572 човека - 343 от Италия и 229 от Гърция. ЕК предвижда отпускане на 6000 евро на приемащата държава за всяко релокирано лице по фонд "Убежище, миграция и интеграция". Отделно по схемата за презаселване е предвидено държавите-членки в следващите две години да се включат доброволно в презаселване на допълнително 20 000 мигранти в рамките на съюза на квотен принцип, като съгласно таблицата за разпределение България има квота от 1.08% или 216 души.

Общото финансиране на тази схема за следващите две години е в размер на 50 млн. евро. В позицията на България се посочва, че предложението на ЕК не отчита специфичното географско положение на страната ни като външна граница на ЕС, при това в непосредствена близост до региони, източник на миграция. България настоява след като в предложението на ЕК е записано, че "географското положение на Италия и Гърция, както и продължаващите конфликти в региона ги правят по-уязвими от други държави-членки", този факт да се отчете и за България.

Правителството настоява квотите за държавите на предна линия, трайно подложени на миграционен натиск и в близост до региони с незатихваща и разрастваща се криза, да бъдат по-малки.

 

Oще: бежанци  граница  гърция  европейска комисия  ек  имигранти  италия  квота  квоти  мигранти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани