МРРБ пусна обществена поръчка за морската част на „Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Oбществена поръчка за морската част на „Южен поток"

Webcafe.bg
10.03.2015, 18:10 (обновена 10.03.2015, 18:12)
газопровод

Официално проектът не е спиран, защото няма писмено уведомление за прекратяването му

Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви обществена поръчка за строителството на морската част от газопровода „Южен поток". Това става ясно от информация, публикувана на сайта на министерството.

Обществената поръчка е за „изработване на методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица и оценка на правото на строеж върху морското дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток - Български сектор.

Обществената поръчка е била обявена на 9 март, а срокът за получаване на оферти е 9 април 2015 година.

Въпреки че руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта в началото на декември 2014 година, до момента официално искане за прекратяването му България не е получила. Затова и работата по проекта не спира.

През февруари външният министър Даниел Митов обяви, че чисто юридически „Южен поток" не е спрян. Преди седмица и премиерът Бойко Борисов посочи, че проектът не е спрял и „не слагаме кръст" на изграждането му, защото към днешна дата няма писмено уведомление, че проектът е спрял.

В началото на март Съветът на директорите на "Газпром" увеличи капитала на компанията - оператор на газопровода "Южен поток" -South Stream Transport B.V. с общо 569,4 млн евро 109,7 млн. евро вече са внесени в последното тримесечие на 2014 г., а 459,7 млн. евро ще бъдат внесени в първото тримесечие на 2015 г.

В края на миналата година Путин обяви, че страната му се отказва от проекта заради изискванията на Европейската комисия, и посочи, че вместо "Южен поток" ще бъде изграден газопровод през Турция.

Oще: бойко борисов  владимир путин  газ  газопровод  герб  даниел митов  министерство на регионалното развитие и благоустройството  морска част на газопровода  морски газопровод  мррб  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 11.03.201501:39

Добре де, трудно ли е да се пита официално РФ ще се изпълнява ли проекта "Южен поток" или не?

Или... парите са обещани, трябва да се усвоят от определените хора, без значение дали ще има "Южен поток" или ще е последната грамада от стареещо ръждиво желязо.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани