БСП видя вина на Бъчварова за сделката с Царските конюшни | webcafe.bg
newscafe

БСП видя вина на Бъчварова за сделката с Царските конюшни

Webcafe
09.09.2016, 14:20 (обновена 09.09.2016, 14:38)
корнелия нинова

Снимка: © Webcafe.bg

МВР е ползвател на част от имота, но се е отказало от правата си поради състоянието на сградите, които вече са непригодни за използване

Председателят на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова заради скандала с продажбата на бившите Царски конюшни.

Нинова обвини вътрешния министър в лъжа заради обяснението на Бъчварова, че правителството няма нищо общо със сделката на безценица.

"Ние нямаме никаква пряка връзка с този случай. БСП пак са неподготвени и пак клеветят. Това е изводът по отношение на моето намесване в тази история", каза Румяна Бъчварова по-рано днес преди заседания на Министерски съвет.

Тя посочи, че казусът с разделянето и разпродаването на имота започва още по времето на регионалния министър Асен Гагаузов (БСП, в кабинета на Тройната коалиция).

"Има юридически процедури, които може да не противоречат на закона, но не са редни. Още повече, че за тази сделка няма информация по надлежния ред", каза Бъчварова по отношение на продажбата, одобрена от областния управител на София Веселин Пенев (квота на Реформаторския блок, НПСД).

Няколко часа по-късно Корнелия Нинова свика брифинг в Народното събрание, на който обяви, че разполага с документи, подписани лично от Румяна Бъчварова, с препоръка за деактуване на терена на Царските конюшни от публична в частна държавна собственост поради "отпаднала необходимост".

МВР е ползвател на част от имота, но се е отказало от правата си поради състоянието на сградите, които вече са непригодни за използване.

"Реализирането на горните предложения (за промяна на вида собственост, б.р.) ще бъде предпоставка за по-ефективен начин при евентуалното прекратяване на съществуващата съсобственост върху поземлен имот между държавата и установения съсобственик в имота - "ЕВРОТРАНСБИЛД", се казва в документа, с който БСП разполага.

Управител на "Евротрансбилд" ЕООД е Янко Иванов - бивш акционер с 20 на сто и председател на УС на Корпоративна търговска банка. Фирмата е собственик на 16% от Царските конюшни, придобити чрез заменка.

Неговата фирма "Дивисима" е купувачът на остатъка от 84%, които досега бяха държавна собственост.

От документите на БСП обаче не стана ясно дали премиерът или министрите му са били информирани за намерението на областния управител да продаде имота за по-малко от 700 000 лева и да раздели парцела на 3 части, с цел продажбата да не минава през официално одобрение през Министерски съвет.

"ГЕРБ няма как да излязат чисти от тази работа. Изобщо да не се правят, че не знаят за какво става дума и да не се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Първо - областният управител е назначен лично от Бойко Борисов и той носи отговорност за това назначаване. Второ - вицепремиерът Бъчварова е съучастник в тази сделка", заяви Корнелия Нинова.

Oще: бсп  вътрешен министър  кой е янко иванов  корнелия нинова  мвр  министър на вътрешните работи  неизгодна сделка  румяна бъчварова  съмнителна сделка  царските конюшни  янко иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани