Има ли право Плевнелиев да насрочи нови избори? | webcafe.bg
newscafe

Има ли право Плевнелиев да насрочи нови избори?

Webcafe
14.11.2016, 17:45 (обновена 14.11.2016, 18:00)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Президентът поиска тълкувание от КС

Има ли право президентът Росен Плевнелиев да насрочи парламентарни избори в последните 3 месеца на мандата си? Този проблем ще трябва да бъде разрешен от Конституционния съд в най-скоро време.

Президентът поиска тълкувателно решение от КС заради неясен текст в чл. 99, ал. 7 от конституцията.

Той разглежда хипотезата, в която парламентарното мнозинство се разпадне в последните 3 месеца на мандата на държавния глава.

Според основния закон - в този период президентът няма право да разпуска Народното събрание, а само да назначи служебно правителство.

Съществуват различни мнения в общественото пространство и в правната литература по отношение на продължението на процедурата по смисъла на чл. 99, ал. 7 от Конституцията.

Първата теза е, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство.

Това би означавало, че насрочването на нови избори ще бъде ангажимент на Румен Радев - т.е. парламентарните избори ще могат да се проведат най-рано в края на март - началото на април.

Втората теза е, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок - т.е. в началото на февруари.

Oще: конституционен съд  кс  народно събрание  президент  росен плевнелиев  служебно правителство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани