Не БСП, а ГЕРБ искали да уволнят Йордан Бакалов | webcafe.bg
newscafe

Не БСП, а ГЕРБ искали да уволнят Йордан Бакалов

Webcafe.bg
02.10.2015, 10:27 (обновена 02.10.2015, 10:31)
йордан бакалов

Още през юли е било ясно, че Йордан Бакалов си отива от Военното разузнаване

Атаката за отстраняването на Йордан Бакалов от поста директор на служба "Военна информация" е дошла от ГЕРБ, а не от БСП.

Това обяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност Атанас Атанасов пред БНР.

"ГЕРБ уволниха Бакалов още при разглеждането на законопроекта в комисията, защото отказаха да приравнят стажа му на народния представител към стажа на експерт в сектора за сигурност", каза Атанасов.

Стенограмата от заседанието на Комисията за контрол на службите за сигурност от 16 юли тази година потвърждава думите му.

Тогава с 2 гласа "за" и 6 "въздържал се" мнозинството отхвърля предложението на Методи Андреев да се разшири обхвата на изискуемия 10-годишен професионален стаж за бъдещия директор на военното разузнаване.

Настоящият закон гласи, че за такъв стаж се зачита само работата в структурите на системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили.

Йордан Бакалов беше дългогодишен депутат, по-късно - и университетски преподавател по национална сигурност, а за няколко месеца заемаше поста министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Това означава, че не се вписва в изискванията на новия закон не само заради извънредно внесеното предложение на Таско Ерменков директорът да е задължително военен.

Атанас Атанасов не пожела да коментира за кого се готви поста на Бакалов, който ще бъде овакантен от 1 ноември.

"Мисля, че и факторите, от които зависи това назначение - министър-председателят и президентът също нямат представа", каза той.

Атанасов коментир, че начинът, по който се е случило гласуването на закона е "нелеп, лош знак", но не видя тенденция на разцепление между ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Винаги когато е било необходимо ГЕРБ да подкрепят политика на РБ, това се е случвало. В случая колегите от ГЕРБ, уважавайки желанието на военното лоби, приеха шефът на Военното разузнаване да е военнослужещ", обяви Атанасов.

Той разкритикува "хвърлянето" на службата в посока на военизация, след като е постигнато изискването за спазване на политически неутралитет.

Oще: атанас атанасов  военна информация  военно разузнаване  деполитизация  йордан бакалов  комисия за контрол на службите  министерство на отбраната  национална сигурност  николай ненчев  реформаторски блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани