Плевнелиев: Време е за действия, не за декларации | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев: Време е за действия, не за декларации

Webcafe
18.03.2016, 09:09 (обновена 18.03.2016, 10:03)
Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към Народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Предстоят президентски избори, надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем без популизъм и безпринципно противопоставяне, каза още Плевнелиев.

Политическата стабилност е важна предпоставка за постигане на реформи, а не цел. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на изявлението си пред Народното събрание. Той отбеляза, че стабилността не е призвана да осигури комфорта на политиците, тя е нужна като фактор за инвестиции, за развитие, да подобри живота на хората.

През 2015 година бе направено немалко в редица сектори, каза Плевнелиев и посочи като примери българските служби, секторите сигурност, образование и енергетика.

"След 25 години на тъмно, българските служби най-накрая имат ясна законодателна рамка, по която да работят", каза Плевнелиев. Той посочи, че за пръв път здравната каса не е на минус, а НЕК видимо се подобрява.

По думите на президента извършените промени в Конституцията са важни и правилни, но са недостатъчна стъпка напред. Времето на декларациите отдавна отмина, време е за резултати, каза още той.

"Имаме изключително ниско доверие на гражданите в системата", каза Плевнелиев. "През последните години реформата в правосъдието бе сведена основно до писане на мерки и отчети, в отговор на препоръки на Европейската комисия. Ако виждането ни за съдебната система е да отиграваме ситуацията от доклад до доклад, няма да постигнем резултат. Съдебната система е тази област, която ни показва колко е важно законодателните и изпълнителните решения да бъдат взимани чрез интегриран подход", посочи още президентът Плевнелиев.

Националната цел е независимо и ефективно правораздаване в интерес не на отделни, а на всички граждани, допълни той. Равенството на всички пред закона не може да бъде постигнато с промени само в няколко закона и Конституцията, каза Плевнелиев.

Всички декларират воля за борба с корупцията - това иска и народът. Сега е времето за решителен обрат с приемането на сериозно антикорупционно законодателство, каза президентът.

"Като президент ще продължа да отстоявам позицията, че съдебната реформа е в центъра на всичко. Тя е задължителна, само чрез нея можем да подобрим демокрацията и да върнем доверието на гражданите. Народът очаква дълбока реформа в правосъдието и реална борба с корупцията по високите етажи на властта. Постигането на широко политическо съгласие за дълбока съдебна реформа и смело антикорупционно законодателство ще бъде силен знак към българското общество за политическа воля за промяна", каза още Плевнелиев.

Предстоят президентски избори. Надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем по един цивилизован начин, каза още той в обръщението си. "Без популизъм, без безпринципно противопоставяне. Нека да има колкото може повече кандидати, идеи, решения - народът ще избере най-добрите от тях", каза държавният глава.

Плевнелиев коментира и темата за туризма и дивото къмпингуване. Той посочи, че в Южна България наблюдаваме повече туристи, ръст на инвестициите, увеличаване на доходите и заетостта по пътя на новоизградените магистрали.   

"Растеж може да бъде постигнат във всяка среда, но прогрес, който да е осезаем за всеки член на обществото, е възможен само чрез правила и институции, гарантиращи прилагането им. Затова отказах да наложа вето върху забраната за дивото къмпингуване, като призовах отговорните органи да предприемат последващи действия, които да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на плажовете за природосъобразен туризъм", каза Плевнелиев. Той посочи, че е призовал за цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Той посочи, че е удовлетворен от създаването на нов законопроект, който да отмени абсолютната забрана, но да въведе правила.

"Надявам се тези правила да бъдат публично обсъдени и да се търси консенсус. Неведнъж апелирах да се прекрати порочната практика за внасяне в последния момент и без предварително обсъждане на съществени законодателни промени", каза още Росен Плевнелиев.

Обновена в 10:00 ч.

Oще: власт  народно събрание  образование  парламент  плевнелиев  правителство  росен плевнелиев  съд  съдебна власт 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани