Петкова защити Делян Добрев за "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Петкова защити Делян Добрев за "Белене"

Webcafe
24.10.2016, 19:26 (обновена 24.10.2016, 19:33)
делян добрев

Снимка: © Getty Images

Делян Добрев ще бъде обвинен в умишлена безстопанственост в особено големи размери

Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси директно в решенията на НЕК за плащанията по "Белене" през 2012 г.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова часове след като прокуратурата реши да повдигне обвинение за умишлена безстопанственост срещу Добрев.

"Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ "Белене", казва Петкова.

Според нея Добрев е извършил "това, което е било в рамките на неговата компетентност, за да защити интересите на НЕК, БЕХ и на българската държава".

От държавното обвинение твърдят, че въпреки решението на Министерски съвет за прекратяването на АЕЦ "Белене" през март 2012 г. Делян Добрев не е предприел "каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на „БЕХ" ЕАД, респ. към „НЕК" ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс".

От прокуратурата заявяват още, че Добрев не е отговорил на писмо от 19 юни 2012 г. на изпълнителния директор на НЕК, в което той задава въпроси, свързани изрично с договора с "Парсънс".

Вследствие на липсата на реакция от МИЕТ, твърди обвинението, са допуснати плащания в размер на над 4,56 млн. евро към консултанта за практически спрян проект.

В същия период от 2012 г. Теменужка Петкова беше директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и се занимаваше с проверка на злоупотребите при възлагането на поръчки по проекта "Белене".

Директор на БЕХ от 2011 до юни 2013 г. беше Михаил Андонов.

Oще: аец  аец белене  белене  бех  български енергиен холдинг  делян добрев  договор на нек с парсънс  национална електрическа компания  нек  обвинение срещу делян добрев  парсънс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани