Проверката на ДАНС във Фонд "Земеделие" - заради конкретни проекти | webcafe.bg
newscafe

Проверката на ДАНС във Фонд "Земеделие" - заради конкретни проекти

Webcafe.bg
09.04.2016, 13:11 (обновена 09.04.2016, 14:28)
Румен Порожанов

До момента Европейската комисия е наложила финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони с две публични решения в размер от около 26 млн. евро

ДАНС е влязла във Фонд "Земеделие" да направи проверки по конкретни проекти по Програмата за развитие на селските райони, свързани основно с общинските проекти, като от страна на фонда е предоставена всичката информация. Това каза директорът на фонда Румен Порожанов пред Дарик.

Той посочи, че не може да се говори за колосални размери за загуби и корекции по Програмата за селските райони. По думите му става дума за масирана медийна кампания във връзка с ръководената от него агенция.

"При уравняването на сметките и окончателното разглеждане на всички плащания, направени през 2015 година, ще има и допълнителни корекции, защото слабостите в общинските поръчки, са видни", каза Порожанов и допълни, че са подобрени всички контроли по провежданите от местната власт поръчки.

До момента Европейската комисия е наложила финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони с две публични решения в размер около 26 млн. евро.

Предстоят още няколко финансови корекции. Първата от тях е за фотоволтаичните системи, която вече е коментирана с ЕК и е намалена от близо 29 млн. евро на 7 млн. евро. За това страната ни е официално уведомена.

Предстои помирителна комисия по други три одита, свързани с общински мерки по програмата. Сумата, която в момента е обект на помирителната комисия и вече е многократно намалена, е 33 млн. евро. По думите на Порожанов от Фонда смятат, че окончателният размер ще е двадесет-двадесет и няколко милиона евро.

Порожанов отрече да са договаряни яхти по Програмата за развитие на селските райони, съответно - не е имало и плащания за тях. По програмата за рибарство през така наречените местни рибарски групи е имало включени три яхти на доста висока стойност, едната от които е достигала 900 000 лева, като и трите яхти не са платени. "Няма как да ги платим", каза Порожанов.

По програмата за селските райони имало договорени около десетина кемпери на не малка стойност и нито един не е платен. Кемперите са били в хипотезата за туристически дейности.

По отношение на плащането на автомобили и АТВ-та Порожанов каза, че автомобилите са в рамките на референтните цени, които са били направени със заповед - до 39 000 лева без ДДС. Те са част от проекти, свързани с туристически дейности - с къщи за гости или някакви други услуги. Същото важи и за АТВ-тата, като АТВ-та на по-голяма стойност не са платени, а за тези с разумна цена има плащания.

Oще: данс  земеделие  медийна атака  модни тенденции  порожанов  програма за селските райони  пътувания  румен порожанов  селско стопанство  фонд земеделие 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.