Разпад до доказване на противното за ПГ на БДЦ | webcafe.bg
newscafe

Разпад до доказване на противното за ПГ на БДЦ

Webcafe.bg
31.07.2015, 16:40 (обновена 31.07.2015, 17:23)
Светлин Танчев

Снимка: © БГНЕС

Петимата отцепници внесоха заявление за напускане, но оставиха на ръководството на ПГ на БДЦ един месец време за размисъл

Шестата по големина група в НС "Български демократичен център" е на ръба на разпада, след като петима нейни депутати начело със Светлин Танчев подадоха официално заявление за напускане на ПГ.

"Депозираме заявленията си за напускане, оставяйки на своите колеги да решат дали от септември да има обща парламентарна група", пише в позиция на отцепниците. Недоволството на петимата дойде от неудовлетвореното им искане в името на ПГ да се включи и наименованието "Народен съюз" - титлата на новосформираната партия на Светлин Танчев.

"Нашите разбирания и тези на г-жа Ковачка за почтеност очевидно са още едно от нещата, по които се разминаваме и поради това държим да бъдем отличавани от БДЦ", се казва в съобщението.

"Важно е да се знае, че не зависи от мен какво да бъде името на парламентарната група. Има правилник, който гласи, че решения в групата се взимат след обсъждане и гласуване. Всеки народен представител е равнопоставен и има право на глас. За нас е необходим диалог, не приемам силовия метод и то от малцинство за решаване на въпросите в групата. Вече заявихме своето желание да обсъдим името на групата според правилника и оставаме позитивно настроени, че това ще се случи в рамките на следващата сесия на 43-тото Народно събрание", пише от своя страна Красимира Ковачка, председател на ПГ на БДЦ.

Разпад до поискване

Според правилника на Народното събрание депутат може да напусне парламентарната си група, като "подаде писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, което се съобщава на пленарно заседание".

Поради факта, че днешното заседание на НС беше последното преди лятната ваканция, обаче, разпадът на ПГ на БДЦ се отлага с един месец - до 2 септември, когато приключва отпускът на депутатите. По ултимативния тон на писмото, обаче, става ясно, че е възможно и заявленията да бъдат оттеглени в случай на договорка между отцепниците и ръководството.

Ако загуби минималната численост от десет народни представители, 14-членната група ще бъде ринудена да се разформирова, като нейните депутати ще напуснат и всички заемани ръководни постове в парламентарните комисии. Това се отнася и за поста на зам.-председателя на Народното събрание, който се заемаше от Явор Хайтов - един от петимата отцепници.

Предизвестен край

"Български демократичен център" е наследникът на оригиналната ПГ "България без цензура" - коалицията между Николай Бареков и ЛИДЕР на Христо Ковачки.

БДЦ се лиши от един от членовете си още преди свикването на Народното събрание - Анна Баракова, която се оказа депутат по щастливото съвпадение на номера на коалицията в бюлетината и мястото й в листата.

Причина за първото разцепление се оказа неуспешният опит на Бареков да я принуди да се откаже от мандата си в полза на друг кандидат-депутат от ББЦ.

Кой е Светлин Танчев

Светлин Танчев беше избран за депутат от ПГ на ГЕРБ през 2009 и 2013 г. Той напусна групата на ГЕРБ през декември 2013 г., за да се присъедини към новосъздаващата се тогава "България без цензура" на Николай Бареков.

През първия си мандат в Народното събрание Танчев се прочу със скандала около лобистката поправка "Мери Джейн", която излезе в Държавен вестник, без да е гласувана в пленарна зала.

Заради скандала Танчев беше отстранен от ръководството на Комисията по европейските въпроси, която оглавяваше за кратко.

Танчев е първи братовчед на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Неговият брат Евгени е съпруг на Константина Попова - дъщеря на вицепрезидента Маргарита Попова.

Oще: бдц  български демократичен център  красимира ковачка  лятна ваканция  отпуск  парламентарна група  ултиматум  христо ковачки 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани