Властта усложни още повече гласуването в чужбина | webcafe.bg
newscafe

Властта усложни още повече гласуването в чужбина

Webcafe
22.04.2016, 15:03 (обновена 22.04.2016, 15:19)
вот, избори, гласуване, избиратели

Снимка: © Getty Images

Абсурдно ограничение за избирателите зад граница

Поредното ограничение на възможността за гласуване на българите в чужбина беше наложено с поправка на Изборния кодекс по идея на Патриотичния фронт.

Според новите текстове на кодекса - изборни секции в чужбина ще могат да се образуват само в дипломатическите представителства и консулствата на България.

Предложението беше прието с мнозинство от 147 гласа "за", 27 "против" и един въздържал се.

Според действащия в момента ИК от 2014 г. - организациите на български граждани в чужбина имаха правото да формират избирателни секции по свое предложение до посланиците или консулите на България в съответната страна при наличие на не по-малко от 40 избиратели, заявили желание да упражнят правото си на глас.

Такива секции се организираха в училища, университети, зали и други центрове на български общности в чужбина, за да не се налага избирателите да пътуват стотици километри до най-близкото дипломатическо представителство. Сега тази практика вече ще бъде забранена.

Първоначалното предложение на ПФ беше външните избирателни секции да са разрешени само за страните от Европейския съюз.

Целта на предложението беше да се ограничи организираният вот в Турция, а аргументът е, че МВнР не успявало да осигури достатъчен контрол върху отдалечените секции.

След неколкочасови дебати обаче парламентът гласува пълна рестрикция на самоорганизираните секции.

Това е вторият спорен ход на НС срещу гласоподавателите-емигранти, след като вчера мнозинството се отметна от идеята си да създаде самостоятелен МИР "Чужбина".

В същото време, според новият Изборен кодекс гласуването беше вменено като задължение и "граждански дълг" на всеки българин.

ДПС вече даде сигнал, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу въвеждането на задължителния вот.

На последните парламентарни избори, действителните бюлетини от българските емигранти надвишаваха 138 000 - в пъти по-висока активност в сравнение с някои от вътрешните МИР-ове в страната.

Oще: гласуване  гласуване в чужбина  европейски съюз  ес  задължително гласуване  избирателен район чужбина  избирателни секции  изборен кодекс  изборни секции  листа с депутати  мвнр  мир чужбина  патриотичен фронт  преференции  пф  чужбина 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.