Одитът на КТБ става публичен | webcafe.bg
newscafe

Одитът на КТБ става публичен

Webcafe
11.03.2016, 10:56 (обновена 11.03.2016, 11:12)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Промените са приети на първо четене

Докладът за фалита на КТБ на международните одитори от „Аликс Партнърс" ще бъде публичен, реши Народното събрание. Това стана с приемане на първо четене на поправките в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Делян Пеевски, Петър Чобанов и Йордан Цонев.

Промените бяха приети с 124 гласа „за", четирима „въздържали се" и нито един против. Депутатите от ДПС мотивираха предложението с големия обществен интерес по темата. Досега докладът бе достъпен за четене на английски език в секретната секция на Народното събрание.

Опозиционни депутати, които прочетоха документа, коментираха, че е нужно второ „разследващо" ниво да анализ. Мартин Димитров от РБ поиска да се публикува и договорът с одиторската компания, за да се види какво е заданието на доклада.

Вторият приет законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложен от депутати от ГЕРБ, бе приет на първо четене с „за" 145, 0 бяха „против" и 1 „въздържал се". В него е заложено осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на КТБ.

Независимо че фирмата е специализирана в издирване и събиране на капитали от фалирали банки, се оказа, че докладът представлява много подборен счетоводен документ, каквото е и заданието му. До момента нито Фондът за гарантиране на влоговете, нито финансовият министър Горанов са дали аргументиран отговор защо.

Oще: аликс партньрс  делян пеевски  доклад за ктб  ктб  одит на ктб  публичен доклад 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани