Прокуратурата се отказа от най-тежкото обвинение срещу Цветанов | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата се отказа от най-тежкото обвинение срещу Цветанов

Webcafe.bg, по "Де факто"
29.01.2015, 13:47 (обновена 29.01.2015, 18:57)
цветан цветанов и адв. менко менков

Снимка: © webcafe.bg

Прокуратурата се отказа от обвинението за безконтролно подслушване

Прокуратурата оттегли обвинението срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и тримата бивши директори на СДОТО за безконтролно подслушване. Решението е съобщено от един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов по време на последното заседание преди обявяването на присъдата по делото.

Няколко часа след това, Софийският градски съд се произнесе с оправдателна присъда за всички подсъдими поради липсата на обвинение.

Обвинението беше свързано с неупражнен контрол за опазване на класифицирана информация, събрана със СРС, липса на регламент за използване на мобилната техника за подслушване.

Причината за решението на прокуратурата е промяна в Закона за МВР, с която се изменя Наказателния кодекс, влязла в сила с през юли 2014 г. - в предходното Народно събрание, по предложение на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Обвиненията по делото са по текст от глава "Военни престъпления" в Наказателния кодекс.

Същите текстове вече са променени, така че отговорността за престъпните деяния може да се търси само когато са извършени "във военно време или в бойна обстановка, или при участие в мисия или операция извън страната, или във връзка с бойни действия".

Както обясни Чавдар Ангелов: "Има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда".

Делото за подслушването беше образувано през 2013 г. по сигнал на бившия председател на БСП Сергей Станишев, който обяви, че е получил анонимна информация за систематично незаконно подслушване от 2009 г. на политици, бизнесмени и журналисти, от страна на служители на МВР.

Обвинителите твърдяха, че са подслушвани 875 души без разрешение.

Oще: закон за мвр  мвр  наказателен кодекс  подслушване  цветанов  цветан цветанов  цветлин йовчев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

2 Josephin | 29.01.201518:14

как прокуратурата се позова на поправка в закона, приета след завеждане на делото и респективно след извършване на деянието... много ясно, че самото дело е конкретната причина за услужливата промяна на закона в угода и полза на обвиняемата страна... очаква се ищецът да сезира ъъъъъ, ами сега, май ще трябва да излезем от пределите на българското правосъдие ... а Станишев си мълчиииииииииии, Брюксел му е тоооолкова удобен Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 29.01.201516:22

Някой да е изненадан?Чудя им се някои че това възпроизвежда новина.Според мен новина ще бъде призивът защо това се случва?Честно.Чувам кикот в мрежата за моята наивност.Но въпросите трябва да бъдат задавани въпреки тяхната безнадеждност и поколението след нас ще оцени.С уважение.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани