Стоян Денчев се раздели с Оманския султанат | webcafe.bg
newscafe

Стоян Денчев се раздели с Оманския султанат

Webcafe.bg
03.06.2015, 10:08 (обновена 03.06.2015, 19:59)
стоян денчев

Ректорът на УниБИТ беше почетен консул на Оман 10 години

Проф. Стоян Денчев беше освободен от функциите си на почетен консул на Султаната Оман. Решението бе включено в дневния ред на Министерски съвет по предложение на министъра на външните работи Даниел Митов.

Ректорът на Университета по библиотекознание заемаше длъжността "почетен консул" в продължение на 10 години, като беше назначен в края на мандата на Симеон Сакскобургготски.

Денчев анонсира раздялата с дипломатическото си представителство преди месеци, малко преди да стане ясно, че Държавният фонд на Оман възнамерява да заведе дело срещу България пред Съда на европейския съюз заради кризата в КТБ.

Денчев посредничеше и през първите дни на поставянето на КТБ под специален надзор, когато Оман проявяваше интерес да рефинансира банката, за да не изпадне в несъстоятелност. Фондът правеше опити да договори схема за спасяване на КТБ до последно, преди отнемането на лиценза й на 6 ноември.

Всички предложения обаче бяха свързани със споделяне на риска и с държавно участие, което не беше прието от мнозинството в Народното събрание.

Делът от 30% в собствеността на КТБ беше най-голямата инвестиция на Оман в България.

Почетният консул е длъжност, уредена в Закона за дипломатическата служба. За да бъде назначен български гражданин за почетен консул на друга държава, той трябва да бъде предложен от чуждестранната държавна институция, а Министерски съвет да приеме решение за даване на съгласие.

Лицето, което заема поста, се ползва от дипломатическа карта на МВнР.

Oще: ктб  оман  оманският фонд  проф. стоян денчев  ректор на унибит  симеон сакскобургготски  стоян денчев  султанатът оман  унибит  университет по библиотекознание 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани