На Живо: Дебатът за изборния референдум | webcafe.bg
newscafe

На Живо: Дебатът за изборния референдум

Webcafe.bg
28.07.2015, 13:04 (обновена 28.07.2015, 16:01)
Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към Народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Росен Плевнелиев направи обръщение към нацията от трибуната в Народното събрание, с което призова за истинска пряка демокрация

* Президентът Росен Плевнелиев очаква Народното събрание да реши дали референдум за избирателната система да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Той няма да посочва колко точно депутати да се избират мажоритарно, а очаква партиите да го направят

* БСП поиска санкции при отказ от задължително гласуване и 120 мажоритарно избрани депутати, но с предимнство на пропорционалния елемент

* ДПС предложи въпросът да се редактира по два начина - или изцяло мажоритарна избирателна система, или смесена от немски тип

* Реформаторският блок предложи аналогичен въпрос - мажоритарно гласуване със силен пропорционален елемент

* АБВ смята задължителното гласуване като "добра временна мярка"

* БСП, ДПС, Патриотичния фронт и са против електронното гласуване, тъй като няма гаранции за злоупотреби. Реформаторите и АБВ са „за".

* „Атака" се обяви за цялостно изтегляне на предложението

Опорочаване на местните избори или най-малкото предизвикване на хаос, който ще лиши избиратели от правото им на глас. Това ще се случи, ако изборният референдум бъде проведен на 25 октомври, заедно с местния вот. Предупреждението отправи Янаки Стоилов от БСП по време дебатите за свикване на референдум в пленарната зала.

Стоилов напомни, че местните избори са най-сложни като технология, защото се гласува с отделни бюлетини както за кмет на община и кмет на населено място, така и за общински съветници, а също има и преференциално гласуване. Освен това, избирателните списъци ще са различни.

„Пробутването" на референдума с местните избори, според него, се свързва с конюнктурно политическо поведение, а не с желание наистина да се чуят отговорите на въпросите от страна на българските граждани. Също така, дискусионно е дали промените не изискват свикване на Велико Народно събрание, каквато теза социалистите имат и за съдебната реформа.

БСП предложи редакции на два от въпросите - половината депутати да се избират мажоритарно (въпросът на президента Плевнелиев не посочва конкретен брой) и задължително гласуване, но съпътствано от санкции, ако не бъде извършено. В противен случай, изтъкна Стоилов, задължителното гласуване на практика ще е пожелателно.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска въпросът да бъде или изцяло за мажоритарна избирателна система, или за налагане на германската смесена избирателна система, за да не се изкривява вотът на избирателите.

Той припомни, че мажоритарната избирателна система облагодетелства партията с най-висок резултат и води до „служебни еднопартийни мнозинства". При нея страната се разделя на едномандатни избирателни райони, в които събралият най-много гласове печели. „Ако ще бъдете популисти, бъдете докрай", обърна се Местан към управляващите.

ДПС се обяви за въвеждане на смесената избирателна система в Германия, тъй като първо мандатите на партиите, преминали изборния праг от 5 процента, се разпределят според получените гласове, а след това по пропорционални и мажоритарни листи, тоест няма опасност от изкривяване на резултата и похабяване на гласове.

Основното предимство на тази система е, че гарантира справедливото разпределение на гласовете и представителството в Бундестага на по-малките партии. Така, ако една партия е спечелиха 10% от вота, тя има, например, 20 мандата. Те се попълват от мажоритарно избрани депутати, а ако такива няма - от партийната листа.

Реформаторският блок ще подкрепи инициативата на президента, но ще предложи поправка на първия въпрос - „Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяването на преференциалния вот?".

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров призова за изтегляне на предложенията на президента, защото си правил политическа реклама и, всъщност, от тях няма никакво значение.

Преди това лидерът на социалистите Михаил Миков коментира, че българските избиратели се интересуват от много по-важни проблеми, например бедността и ниските доходи.

Очаквайте подробности

Oще: атака  бсп  волен сидеров  електронно гласуване  задължително гласуване  мажоритарно гласуване  михаил миков  президент  референдум и местни избори  росен плевнелиев  янаки стоилов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани